15х5 - АКЦИЯ "ОТПЕЧАТЪК"

09.09.2013
Снимка 1

Традиционната изложба „15 х 5“ на ДПХ поема своя нов живот на 9 септември (понеделник) в изложбената зала на ул. „Гладстон“. Изданието тази година е нестандартно и носи знака на нови арт търсения. Кураторите на „15 х 5“, издание 2013,  са скулптора Димитър Чонов и живописеца Николай Томов. Двамата автори отправят предизвикателството си към 15 емблематични и разпознаваеми за града автори:

Аспарух Сърбов

Вихра Григорова

Георги Терзиев

Даниела Маркова

Даниела Русева

Деляна Димитрова

Димитър Чонов

Емилия Арабаджиева

Николай Томов

Милена Бочукова

Рената Ставрева

Светлана Желязкова

Снежана Фурнаджиева

Христо Жеков

Янко Ненов

„ОТПЕЧАТЪК“  е акция - пърформънс, която ще стартира на 9 септември от 17 ч. и ще продължи до 19 ч. Отпечатъкът във времето в широкия смисъл на понятието е в основата на идеята на двамата автори на проекта. Какво запомня човек, кое оставя отпечатък в мислите и възприятията му. Изображението във времето, индивидуалният творчески почерк и стил, на тези и още въпроси – размишления ще „отговорят“ поканените в акцията творци.

В нестандартните форми на отпечатъците 15-тте творци ще оставят своя знак за индивидуален стил, почерк, дори свой типичен колорит.

Любопитно е, че тазгодишното издание на „15х5“ освен атрактивността на идеята съдържа и акцент с екологична насоченост. Материалите, в които ще се творят отпечатъци са чисти, без вредни вещества и с този акт пловдивските творци отправят и своето еко послание.

След края на пърформънса отпечатъците ще бъдат експонирани в галерията на ул. „Гладстон“ и ще могат да бъдат видени до 18 септември.

Очакваме ви!

 

Дружество на художниците, Пловдив