Деветото изкуство - символ на 21 век

22.12.2011
Снимка 1

Изминалият 20 век имаше своите символи: атомните двигатели, завоюването на космоса, а от изкуствата - киното. Днес в съвременното глобализиращо се и мултикултурно общество културните различия се превръщат в предизвикателство.

Компютърът и интернет са нов връх, достигнат от човечеството. Тази доставка по домовете, даваща възможност за мигновен истински /обратен/ контакт, става важна катедра за разговор с целият свят. По този начин народите са в постоянен контакт и обмен. Този нов социален контекст на 21 век вижда като свой най-подходящ символ - ДЕВЕТОТО ИЗКУСТВО. Защото културното многообразие, междукултурният диалог и икономическият ефект са му присъщи. Относно икономическият ефект например, засега ще се спомене само, че MALL е рожба на Уолт Дисни. Ако се вгледаме в посланията на този съвременен Леонардо да Винчи, ще видим стратегическа стъпка в дългосрочен план. Не само за създаване на близък съюз между народите, но и осигуряване възможност много граждани да участват активно като насочващо социално движение, а не като електорат в партия без възможност за свободно действие.

Не е ли това причината за започналия в областта един жизнен процес на диалог между различните традиции? Защо е такъв голям интереса към COMI CON, КОМИКС МУЗЕИТЕ, ИЗЛОЖБИТЕ ОТ ТВОРБИ НА ДЕВЕТОТО ИЗКУСТВО, ФЕСТИВАЛИТЕ, КОНКУРСИТЕ, ЛЕКЦИИТЕ и пр. прояви?

Тези художествени прояви насърчават регионалното и националното разнообразие и в същото време подчертават общото - било то европейско, азиатско, американско и т.н. наследство, като подпомагат взаимния културен обмен и уважение на културното многообразие.

За съжаление се очертава нашият народ да бъде без този важен за съвремието културен продукт. Причината не е в липса на традиция и таланти. А защото бюрократичната машина не се е задвижила, когато трябва и в България няма вписано и признато ДЕВЕТО ИЗКУСТВО. ИМАМЕ БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ, ИНДИВИДУАЛНО ПРИЗНАТИ ИЛИ РАБОТЕЩИ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА, НО УСПЕХЪТ ИМ Е НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, А ТОВА НЕ Е НАЦИОНАЛНО РАЗВИТИЕ. ВИЖТЕ, ЕДНО Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, ДРУГО Е ЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ. ЛИЧНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НАПР. ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ, ГАРАЖ И ПР., ТАКИВА ЛИЧНИ БЯХА И УСИЛИЯТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ В БЪЛГАРСКОТО ДЕВЕТО ИЗКУСТВО. ЕСТЕСТВЕНО Е, ЧЕ ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ЩЕ ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА В НИВАТА МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКОТО /ИЛИ СВЕТОВНОТО/ И БЪЛГАРСКОТО ДЕВЕТО ИЗКУСТВО. Тази все повече отдаличаваща се разлика в нивата от контраста между индивидуални прояви и индустриални действия оказва едно катастрофално отражение у нас върху всички области, които напр. имат интерес и посещават COMI CON. Ще дам един пример за важността от проучване и развитие на взаимодействието между разните изкуства, събиращи се в ДЕВЕТОТО и социалното значение на последното: ЩО СЕ КАСАЕ ЗА МАСОВИЯ ТУРИЗЪМ, ТО УОЛТ ДИСНИ ЗАБЕЛЯЗА, ЧЕ ПРИЧИНАТА ЗА СНИЖЕНИЕ НА КАЧЕСТВОТО Е - ОТНАСЯНЕТО С ТУРИСТИТЕ КАТО СЪС СТАДО ГОВЕДА / подгонени от едно място към друго/. В РЕЗУЛТАТ НА ТЕЗИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРЕЗ 1955 г. СЕ ОТКРИВА ДИСНИЛЕНД. ЗА ВЪПЛЪЩАВАНЕ МЕЧТАТА НА ДИСНИ - НОВА ФОРМА НА РАЗХОДКИ, ВЛОЖИХА ЗНАЧИТЕЛНИ СРЕДСТВА ТАКИВА МЕЖДУНАРОДНИ КОНЦЕРНИ КАТО ПЕПСИ, ФОРД, ДЖЕНЕРАЛ ЕЛЕКТРИК И ГОЛФ.

Ръководството на ДИАСКОП ЧЕСТИТИ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И НОВАТА 2012 ГОДИНА на центровете с дългогодишни традиции в Деветото изкуство - София, Варна и Пловдив и чрез тях на всички любители! ЗДРАВЕ, РАДОСТИ, УСПЕХИ В ДОБРОТО И ПО-БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ У НАС ЗА ТВОРЧЕСТВО! Дано властимащите погледнат съчувствено към изкуството на 21 век.

 

На многая лета!