СИМВОЛИКАТА НА ИЗОБРАЖЕНИЯТА ОТ МАЛКАТА БАЗИЛИКА (от поредицата "Знаете ли, че...)

21.09.2013
Снимка 1

„Не съм сигурен ... по-скоро съм сигурен, че в България (и наоколо), няма по-добре експонирани раннохристиянски мозайки. Това е проект, за който съм работил от идеята до последния етап на реализацията му.  Голямо БЛАГОДАРЯ на Тодор Чобанов, който ме запали и даде тласък в изпълнението и хората от Фондация "Америка за България", които ни повярваха. На Ленко Ленков за упоритостта му през цялото време. На реставраторите и Реставрация ЕООД, които извършиха най-тежката работа. На Пано Панов, толкова всеотдаен човек. Сигурен съм, че "Малката раннохристиянска базилика" ще се превърне в един от най-посещаваните туристически обекти в града.” ( Из встъпителното слово на кмета г-н Иван Тотев публикувано в информационните новини на plovdiv-online.com и plovdiv24.bg).

От подовите мозайки в малката базилика са запазени изображения на елен и гълъб. Какво означават тези символи?

Изображението на гълъба според иконографското тълкувание е илюстрация от Сътворението, описано в първа книга Моисеева „Битие” 1:2 – „и Дух Божий се носеше над водата”. Еленът е илюстрация на Псалом 41:1 – „Както кошута жадува за водни потоци, тъй душата ми, Боже, копнее за Тебе!”. Еленът в светската живопис се явява атрибут на Слуха ( символ на едно от петте чувства) и на Благоразумието.

Тази базилика, разположена в красивия ни град, наистина ще привлича хиляди посетители, тъй като е много интересна и изглежда вечно нова. А чрез  нейните символични изображения човек ще влиза във връзка с миналото и ще се чувствува ободрен, защото те  вливат живителни сили.

©„Диаскоп”