Laterna Magica: Андон Георгиев AndonastY в кино "Космос"

30.09.2013
Снимка 1

Художникът Андон Георгиев AndonastY е един от участниците в поредното девето издание на Нощ на музеите и галериите - Пловдив. Той проектира стенопис в пространството за култура кино "Космос" - една от важните локации в "Град и публични пространства" през втората НОЩ на 21 септември 2013.

Ето какво ни разказва накратко авторът AndonastY за своята идея:

Многопластовият и разноцветен образ, изграден от различни геометрични форми е образът на Човека без конкретно лице и име. Човекът като събирателен образ на всички, които носят в себе си желанието да открият нов свят и цветни изображения, невидими за останалия свят. В него няма точно определени форми и предмети, това са неговите емоции и истории, преди да бъдат проектирани през призмата му за новост и изящество.

Всъщност магичното в Laterna Magica  е това, че човек може да претвори заобикалящия го свят в нещо толкова могъщо и изключително като Киното. Ето защо, едва след като светлината, излизаща от съзнанието му се появи наяве, се появяват образите на невероятното и претвореното от него. Едва тогава неконкретните геометрични форми стават живи и разбираеми за света и зрителя.

Всичко това е направлявано от скритата ръка на „тайното” и „божественото”, заредено с пламъка на „невдимия” човешки огън, онова, което ръководи страстните умове да намират необозримото и невъзможното за други.

Всъщност Laterna Magica  е не кутията за вълшебства на Томас Валгенщен, а самият човек с желанието му да открива и претворява.

Повече за проекта  КИНО КОСМОС и акциите там на 21.09.13  може да видите на сайта на НОЩ-та тук

 

снимки: Кино "Космос" - Даниела Янкова
               " Laterna Magica" - Pastor Mihail Dobrev