НАЗАЕМ ОТ ВЕСТНИК "МАРИЦА" - По време на служба в храма: Спря сърцето на отец Васил Цветков с автор Евелина ЗДРАВКОВА

04.10.2013
Снимка 1

Бог да прости отец Васил. Вред проявяваше кротост, мъдрост, съзнание за дълг и остави най-добри спомени между всички, които го познават.

(от редакцията на "Диаскоп")

3 октомври 2013 година. Евелина Здравкова

Сърцето на отец Васил Цветков спря внезапно днес. Свещеникът се пресели в царството Небесно по време на Утренното богослужение. Божият служител се молил пред олтара за опрощаване на греховете и за общение със Светия дух, за да пристъпи пречистен към Тайнството на светата Евхаристия. Всяка сутрин отецът изпълняваше свещеническото си задължение - да отслужи литургия - най-великото дело, което Бог му бе отредил приживе. И днес, подготвен за специалните молитви, зае поста си в олтара. В този велик момент на откровение, по време на тази благодат, Бог го прибра при себе си.

Това е чест за благочестив човек, коментираха покрусени пловдивски свещеници.

В храма е имало ревностни християни, които са дошли, за да участват в Христовите Тяло и Кръв, в принасяното благодарение към Бога.

Отец Васил винаги благодареше - с усмивка, с чар... С богословските си познания и разсъждения впечатляваше всеки, който поиска съвет от него. Говореше спокойно, щедро разпръскваше Божието слово.

С осанка на аристократ излъчваше респект у млади, и стари. Бе високо ерудиран и начетен духовник. Интелигентен човек с интереси в изкуствата. Посещаваше изложби, галерии, интересуваше се от новите арт течения. Въцърковяваше в светите дела приятелите си - повечето хора на духа, на музиката, художници, писатели... И с вещина ги приобщаваше към делата на Църквата. Благодарение на тяхната помощ храмът “Свети свети Кирил и Методий” грееше - ремонтиран, реставриран, светъл и топъл.

Едно от интересните хобита на отец Васил бе да събира старини. Той е и най-големият колекционер на пощенски картички в Пловдив.

Отец Васил беше енорийски свещеник и в селата Стряма и Момино. Дълги години преподаваше философия в Духовната семинария “Свети свети Кирил и Методий”. Като ефимерий на училището, ежедневно изпълняваше богослуженията в параклиса на школото и учеше на църковно служение семинаристите.

Утре в 15 ч. митрополит Николай ще отслужи опело в памет на отеца, за да го изпрати чист пред Божието лице преди Възкресението. Владиката ще се помоли душата на отец Васил да намери покой в храма, където той светителстваше всеки ден - църквата “Свети свети Кирил и Методий”. Ще положи на гърдите му Светото евангелие, което вчера е държал в ръцете си, ще покрие лицето му с бяла кърпа и ще кръстоса ръцете му в знак на вярата в разпнатия Христос.

Гробът на отец Васил - вечното му жилище на светлината оттук насетне, ще бъде в двора на храма, както подобава на добър християнин и достоен свещенослужител, обърнат с лице към изток - символ на очакваното Второ Христово пришествие.

Бог да го прости!


 

Пощенските картички в албума "ПЛОВДИВ ПРЕДИ И СЕГА" са от колекцията на свещ. Васил Цветков