ЧОВЕК БЕЗ МИНАЛО

20.10.2013
Снимка 1

В брой 1 на „Диаскоп” от декември 1991 г. се дава  пример  за  един от първите сполучливи опити в изкуството на комикса – „Историята с чадъра” от френския художник Крафти. В творбата първоначално чадърът помага на влюбената двойка да се скрие от света, но не след дълго се превръща в оръжие за разправа с нескромните минувачи.

Редакцията на „Диаскоп” показва една българска лента със същия  мотив „чадър” -  „Ужасни и страхотни приключения на Посерков”. От пояснителния текст се изяснява, че героят се дразни: „Когато не му трябва, чадърът сам се отваря, а когато му трябва – не се отваря. Безобразие! Мръсотия! Долу! Няма ли закони в тази страна!”.

От раждането до смъртта си, човек е изложен на най-разнообразни влияния. Едни от тях са полезни и той трябва да ги използва, но други са вредни и той трябва с всички сили да им се противопоставя. Влиянията могат да бъдат природни или психични. Към природните влияния човек постепенно свиква, както в растителното царство побеждава онзи вид, който се приспособява към новите условия.

Не същото обаче може да се каже и за влиянията в свободния творчески процес. В човешката история побеждава не онзи народ, който се е приспособил към чуждо културно влияние, а онзи който е съумял да създаде собствена култура и влияе с нея на околните. Който народ заживее изцяло с културата на другите, той престава да е творец на своята съдба. Защото потокът на чуждото влияние постепенно го отвлича от всичко национално. Особено във времена като днешните (на техническа ера и глобализъм), когато народната психика претърпява големи колебания и постепенността в развитието е нарушено. При такова обезсилване на народната психика малките народи трябва да са особено внимателни.

Днес нашите младежи получават доста информация от Интернет, но им е необходим компас, за да не се подвеждат прибързано от буйния поток. Тъй като огромната случайна информация дава възможност за безогледно отнасяне към всяко чуждо влияние. Още повече отрицателно влияе и фактът, че ние сме народ със слаба комикс грамотност и се е създала граница между българските творци и потребителите.  Тези причини са повод българските автори да търсят признание в чужбина, а от това и прибързаността им да настигнат или овладеят  постиженията на напредналите страни. Роля на човек, който ентусиазирано  развява знаме на непозната сватба. Който забравя своето, се поробва от чуждото. Защото само на родна почва един народ може да процъфти културно без да се излага на опасност да се обезличи и изчезне.

Поради тези силни влияния, за да не започне процес на усилено обезличаване на българския комикс, редакцията на „Диаскоп” реши да публикува поредица статии  „ Пътеводител из света на Деветото изкуство”. Идеята не е на „Диаскоп”, тя съществува като водеща нишка из цялото развитие на българските комикси. Най-важна задача нашите писатели и художници са виждали в щита, опазващ българската традиция.

 

Автор: Георги Чепилев