НОВИ КНИГИ: Симеон Гаспаров и "Бизони край Дунава"

23.10.2013
Снимка 1

ИК "Пергамент" и фондация “Приятели на Чикаго” имат удоволствието да ви поканят на премиерата на романа "Бизони край Дунава" на Симеон Гаспаров, култoвия автор на рок-енд-рол романа "Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин" (изд. "Сиела", 2010) !

Ще имате възможността да получите автограф от автора, който е в България специално за събитието!

Премиерата ще се състои в сряда, 23 октомври 2013 г., от 17.30 часа в Американския център на Столична библиотека (София 1000, площад „Славейков” 4A, 1-ви етаж).
 
Романът ще бъде представен също така:
- в Пловдив, 26-ти октомври (събота), 15.30 в Книжарница Кафе-клуб "Сиела"
- в Панагюрище, 5 ноември (вторник), 17.30 в Градската библиотека



Думи за романа "Бизони край Дунава" :

Оцеляла ли е и как изглежда обетованата земя в XXI век?! На този въпрос се опитва да отговори романът на Симеон Гаспаров "Бизони край Дунава" чрез съдбите на двамата главни герои - младеж от България, емигрирал в САЩ, и вожд на индианско племе, оцелял във Виетнам. Как е възможно спомените на абсолютно непознати хора да си приличат толкова, че тяхната среща да открие търсения отдавна смисъл и изгубения отдавна ориентир? "Бизони край Дунава" е книга за пътуването през времена и градове, роман-притча за това как да оцелеем в свят, в който миналото изглежда по-привлекателно от настоящето. Написан поетично и талантливо, романът предлага неочаквани отговори на въпроси, които нямаме смелост да зададем.

Силвия Томова

Романът „Бизони край Дунава” паралелно разказва историите на индианския вожд Джо Изправената мечка и Наско – дете на социалистическа София от 80-те години на вече миналия век. Един в друг - като в система от огледала - ще се оглеждат Чикаго, бежанските лагери и индианските резервати; рокмузиката и митологията на коренните североамериканци; носталгията по детството и скепсиса на „порасналия” съвременен човек.

„Бизони край Дунава” е притча за човечността, която си дължим. Написана в непретенциозния, четивен стил на Симеон Гаспаров, тази книга ще диалогизира с вас и няма лесно да ви пусне. Романът ще ви трогне и разсмее, ще ви накара да си припомните и заобичате отново улици и аромати, ще ви върне в онази възраст, когато играехте с колички под масата. И ненатрапчиво ще опита да ви напомни за онези позабравени думички: чест, човеколюбие, обич.

Гласът на Симеон Гаспаров е уникален за нашите ширини. Българин, живеещ вече ... години в САЩ, той е носител по стечение на обстоятелствата на две култури. Освен това обаче С. Гаспаров не е пожелал да избяга нито от детето в себе си, нито от гражданинът с позиция. Прочетете го.

Ина Иванова,  редактор на книгата

 

Книгата на Симеон Гаспаров “Бизони Край Дунава” ( ИК “Пергамент”) е творба, в която трагедията и комедията, съпътстват читателите от самото ù началото, та до последният ù ред. Написана като две, на пръв поглед напълно отделни, независими една от друга книги, “Бизони Край Дунава” е произведение, което ни кара не само да останем винаги млади, да търсим и да намираме доброто в себе си и в света край нас, но ни кара също да не преставаме да мечтаем.

Тази творба е за онази България, изправена на кръстопътя на промените от края на 80-те г. на ХХ и драмата на едно обикновено българско семейство, станало неволна жертва на системата, която мнозина вече са забравили. Случващото се в нея е пречупено през мирогледа на шестгодишният Наско от София, който по един невинен, чист, детски начин, ни разказва за живота си и събитията от онова време така, че да ни накара едновременно и да страдаме, и да се смеем от сърце.

“Бизони Край Дунава” също е книга за другата Америка. За невидимата от лъскавите списания и реклами Америка. Америката на индианските племена от резерватите. На потъналите в бедност и безпътност първи жители на тази земя, за изгубилите всичко в настъпилата световна криза, обикновени хора на Америка и за гетата на Чикаго и детските улични банди в тях.

от блога на Симеон Гаспаров тук

 

"Бизони край Дунава" на Симеон Гаспаров
ИК "Пергамент", 2013
редактор: Ина Иванова
художник на корицата: Иво Рафаилов
 

 

редактор: Христина Мирчева