НОВИ КНИГИ: Юли Шумарев и "Макгахански блусове и балади"

23.01.2023
Снимка 1

За книгата

„Макгахански блусове и балади“ на Юли Шумарев е обяснение в любов не просто към Пловдив, но и към детството, преживяно на една квартална уличка, опряла гръб в Стария град. 

И ако детството е колаж от скука и въображение, то паметта предпазливо съхранява предметите, названията и ароматите на отминалото. Грамофонни плочи, буркан със сладко, дървена щипка, монети и леванто за след бръснене, долапи или динен фенер – всички те са част от щастливото и трудно порастване. 

А улица „Макгахан“ вече е част от литературната ни география.

Ина Иванова

 

За автора

Юли Шумарев е от художниците, израснали покрай Античния театър, които се учат от платната на Георги Божилов – Слона, Кольо Карамфилов и други знакови артисти на Пловдив. Роден е през 1969 г., когато Армстронг стъпва на Луната, а „Лед Цепелин“ записват първия си албум. През 1993 г. завършва „Начална педагогика“ в ПУ „Паисий Хилендарски”, със специализация „Изобразително изкуство“, при доц. Бисер Дамянов. Работи в областта на живописта. Юли Шумарев има реализирани петнадесет самостоятелни изложби в България, Норвегия и Франция, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Член е на неформалната група „Art Box 69“. Участвал е няколко пъти в Нощта на музеите и галериите в Пловдив с изложба в култовото заведение ,,Найлона“. Негови картини са притежание на Българския културен център в Париж, ГХГ „Илия Бешков” – гр. Плевен, както и на много частни колекционери в България, Европа, САЩ и Канада. Живее и работи в родния си град.

 

Юли Шумарев, „Макгахански блусове и балади“
ИК Жанет 45, декември 2022
Редактор: Ина Иванова
Оформление: Станимир Видев, Христо Гочев
Рисунка на корицата: Станимир Видев
Цена: 18.00 лв.
Брой страници: 224

 

Откъс от книгата в Диаскоп

Юли Шумарев в Диаскоп

 

Среща разговор с Юли Шумарев и „Макгахански блусове и балади“

24 януари 2023, вторник, 19:00 часа

Клуб Петното на Роршах

Модератор: Ина Иванова

 

 

Информация: Гери Георгиева, ИК Жанет 45

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.