НОВИ КНИГИ: Оля Стоянова и "Улица щастие"

06.11.2013
Снимка 1

Улица „Щастие“ наистина съществува. На нея има само една ниска къща, в краен квартал на София – кучетата махат опашки пред прага, а децата се смеят. Поезията обаче има странни маршрути – минава през Самарканд в Централна Азия и се отбива в Прага, прескача до Истанбул и Дрезден, спира се на някой връх горе в планината или чака на спирка на Лъвов мост.

Не е ясно къде ще срещнеш история, достойна за разказване. И няма голяма разлика дали пишеш репортаж, разказ, пиеса или стихове – важна е историята. А историите винаги идват в подходящата форма, сами си обличат подходящите дрехи.

Тези стихове са писани в продължение на десет години, печелили са награди, включвани са в антологии, превеждани са. И питат как се трупа умора, как се внимава за малките жестове, как назряват конфликтите или къде намираме основание, за да продължим.

Оля Стоянова

 

"Улица щастие" , ИК "Жанет 45", ноември, 2013
Оформление: Кирил Златков

 

Стихосбирката е една от петте номинирани книги
за Наградата за поезия Николай Кънчев 2013:
 

Петимата номинирани за наградата (по азбучен ред) са:


1. Иво Рафаилов – за „изброими изкушения”, ИК „Пергамент”, 2013
2. Йордан Ефтимов – за „Сърцето не е създател”, Смол Стейшънс Прес, 2013
3. Оля Стоянова – за „Улица „Щастие”, ИК „Жанет 45”, 2013
4. Росен Карамфилов – за „Стерео тишина”, ИК „Жанет 45”, 2013
5. Станислава Станоева – за „Теория на всичко”, ИК „Жанет 45”, 2013

Повече за Наградата тук

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Оля Стоянова е писател, поет и журналист. Автор на „Пътеводител на дивите места“ (2011 ) и сборника с разкази „Какво сънуват вълците“ (2011). Има издадени четири стихосбирки – „Фотографии“ (2000),  „Проза“ (2002) , "Пътна карта" (2003) и „Улица „Щастие“ (2013). Автор е и на романа „Лични географии” (2005).

Докторант в Софийския университет, носител на отличия за поезия, проза, журналистика и драматургия. През януари 2013 г. беше премиерата на първата й пиеса – „Малки ритуали за сбогуване“  в Благоевградския театър. Есента започват репетициите на друга нейна пиеса в театър „София“. 

 

снимките са предоставени от Оля Стоянова

 


 

редактор: Христина Мирчева