УНГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ гостува на Пловдив с уникална изложба ТЕКСТИЛ

20.11.2013
Снимка 1

Откриване  22 ноември, петък, 18.00 часаГалерия „Пловдив” (Общински съвет)

Събитието се организира с любезното съдействие на Унгарски културен институт в София и е съвместна проява с Дружество на пловдивските художници.

Гостуващата изложба носи името  „МЕТАМОРФОЗИ”  и е на кръг  Модерно ателие - Будапеща.

Специално за откриването на изложбата в Пловдив ще пристигнат г-н Тошо Дончев – директор на Унгарски културен институт и  г-жа Дьорди Димитров – финансов мениджър  на Унгарски културен институт.

 

ТВОРЧЕСКИ КРЪГ "МОДЕРНО АТЕЛИЕ"

Творческият кръг „Модерно ателие” е създаден през 2006 година. Основателките му си поставят за цел популяризирането на куилт-техниките, опознаването на най-новите тенденции и повишаването нивото на създадените от тях творби.

Групата често се обединява около конкретна тема и изгражда експозиционен материал, с който успешно участва както в Унгария, така и в чужбина. Първата си обща изложба създават през 2009 година и тя носи названието „Връзки”, последвана е през 2011 г. от „Слоеве”. Най-новата им експозиция „Метаморфози” е представена за пръв път тази година в Холандия, Франция, Италия, а сега и в България.

В Модерно ателие членуват множество майсторки, които представят творбите си и в самостоятелни изложби и журират успешно в международни и унгарски изложения.

Пловдивчани ще се насладят на 27 текстилни пана. Всяко носи духа на своя автор и поетични заглавия като „Вечна жена“ „Църква в църквата“, „Ледена луна“  и др.

ПРЕДСТАВЕНИТЕ АВТОРИ

Естер Борнемиса, Дьонди Варади, Жофия Аткинс, Чила Хеди, Агнеш Сомор, Ема Келемен, Ирен Фелбер, Дьонди Чаки, Анико Хорват, Пирошка Пастор, Илдико Пояк, Едит Костелник, Магдолна Шоймар Ацелошне, Каталин Секей, Маргит Че Шипошне, Жужа Пинтер, Мариана Риглер, Розал Винтер.

ЗА КУИЛТ ТЕХНИКИТЕ

Доста често куилта се нарича с думичката "пачуърк", което принципно е само донякъде вярно. Или по-точно, пачуърка е едно подзвено в куилта, една от неговите техники-шиене на куилт от парченца. Куилт в същността си означава прошиване на изделие от три плата : горен (лицев), пълнеж (вата) и гръб (долен плат, задънка). Куилта може да бъде машинен, ръчен, както и удачна комбинация между двата.

Техниките за куилтване са много, трудно е да се каже колко точно, ето някои от тях : японски куилт, лентов куилт, ланшафтен куилт, пачуърк куилт, фасетен кафе куилт, луд куилт, изработване на куклите Тилда (тилда-куилт), апликационен куилт, мини-куилт, блоков куилт, Баргелло куилт и много други.
Изработването на куилт-изделията е бавен процес, изискващ много търпение и всеотдайност, прецизност на среза и сглобката на елементите, но винаги е отворена врата към креативизма на личността.

Бъдете гости на галерия „Пловдив“ и се насладете на МЕТАМОРФОЗИ-те на унгарските авторки!

Експозицията ще продължи до 14 декември.

 

от Организаторите