ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: Йордан Поп-Илиев - философски размисли в карикатури

22.11.2013
Снимка 1

Йордан Поп-Илиев живее и работи в град Скопие, Република Македония. Макар че завършва философия, голямата му любов от най-ранна възраст си остава карикатурата. Той започна активно да публикува своите произведения на изкуството през 1968 и сътрудничи на  най-известните вестници и списания в бивша Югославия ( " Pavliha " - Любляна,  "Борба",  "Експрес - Политика ", " Джез ", Белград, " Освобождение ", Сараево и много други ) .

Карикатурите на Йордан Поп-Илиев често са публикувани и в много периодични издания от цял свят, едно от които е сатиричното списание " Nebelspalter " в Швейцария.

През 1977 събира и издава свои творби в сборник със заглавие "Рога".

Йордан  е редовен сътрудник на сатиричното списание " Остен " - Скопие и на ежедневника "Дневник". Илюстрира поредица от  книги и учебници за началното и средно образование в Македония.  Поп-Илиев е един от основателите на Асоциацията на карикатуристите от Македония и първи секретар от 1981 г. насам. Инициатор и организатор на първите македонски изложби в чужбина.

1980 година, в рамките на фестивала "Сатирикон" в Легница, Полша, поставя начало на неговите самостоятелни изложби. Следват изложби и в Амстердам 1984 г., Тренто 1989 г., Скопие и други градове в Македония. През 1990 г. с няколко световни автори представя експозицията "Апартейд" в различни градове на Италия, за което Йордан публикува и книга.

Негови творби са част от колекциите на  много музеи на карикатурата (Толентино, Тренто, Техеран, Габрово, Берлин, Истанбул, Мексико, Варшава, Монреал, Рио де Жанейро и други). Карикатури на Йордан Поп-Илиев са публикувани в около 500 фестивални каталози и карикатурни изложби. Той е носител на около 150 различни награди от световни конкурси на карикатурата .

Йордан Поп-Илиев е приятел на България - в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово от 1975 до сега има 14 участия и една самостоятална изложба през 2008 година.

 

Заглавия на карикатурите както следва: "Галерия", "Книжарница", "Рекламация"

Албум с карикатури от Йордан Поп-Илиев може да разгледате тук