В "Срещи отвъд времето" Дечко Узунов и Искра Благоева пресичат граници

23.11.2023
Снимка 1

Художествена  галерия "Дечко Узунов" представя

Срещи отвъд времето

Дечко Узунов/Искра Благоева

Пресичане на граници

ноември 2023 - февруари 2024

Откриване: 28 ноември 2023 от 18.00 часа

 „Пресичане на граници“ е втори проект от програмата „Срещи отвъд времето“ на Художествена галерия „Дечко Узунов“. Той представя съвместна изложба на съвременната художничка Искра Благоева и на Дечко Узунов. Експозицията включва общо 6 произведения, маркиращи важни теми в творчеството на двамата автори. Показаните в изложбата творби са собственост на ХГ „Дечко Узунов“, на СГХГ и на частни колекции. Макар и решени с различни художествени подходи, в темите и сюжетите, представяни от двамата автори, изпъкват веднага две тематични линии, които се явяват общи за тях. Това са темата за жената в обществото (момата при Дечко Узунов), и темата за собствения образ, за автопортрета. Искра Благоева реши обаче да навлезе дори в повече от приетото, а именно да твори временно в ателието на Дечко Узунов и в определени дни в хода на изложбата да работи, създавайки до края на проекта своя творба, повлияна от срещата с изкуството отвъд времевите граници, от това задочно запознаване с един от класическите български художници. Заобиколена от неговите вещи и художнически пособия, тя ще навлезе в светая светих и ще работи в едно пространство, застинало от десетилетия. Посетителите ще могат да надникнат в процеса на нейната работа, а създаденото произведение ще бъде представено на отделно събитие в края на изложбата.

Куратор: Любен Домозетски

 

Информация: Маргарита Енева, Връзки с обществеността

Заглавно изображение: Искра Благоева – Лилит и Ева разиграват Адам на комар, 2020, 120 x 120 см, акрил върху платно, частна колекция

 

Коледен брой на Диаскоп 01-31 декември 2023

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.