Янко Ненов ще радва публиката с „DOLCE FAR NIENTE или СЛАДОСТТА ОТ БЕЗГРИЖИЕТО“ в ГХГ Пловдив

24.11.2023
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Янко Ненов

DOLCE FAR NIENTE или СЛАДОСТТА ОТ БЕЗГРИЖИЕТО

29 ноември - 31 декември 2023

Откриване: 29 ноември 2023 от 18.00 часа

Зали за временни експозиции, ул. Княз Александър I №15

В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага на публиката изложба с новите си произведения, която многозначително е озаглавил „DOLCE FAR NIENTE или СЛАДОСТТА ОТ БЕЗГРИЖИЕТО“.

Със завладяващо майсторство и ювелирна техника художникът разказва приказни сюжети в своята изложба рисунки. Чрез сложни фигурални композиции, пъстри багри и контрасти картините пресъздават прекрасните дни от живота, безгрижието и лекотата в общуването на героите, музиката, играта и летенето в пространството. Тези истории ни пренасят в друг свят, в друго измерение, където радостта от живеенето е начин на съществуване и където често ни се иска да бъдем и самите ние. Работите представляват цветни рисунки, като авторът е използвал преге, японски акварелни бои и моливи. Картините са върху ръчна хартия Fabriano Artistico.

„Сладостта от безгрижието“ ще продължи до последния ден от 2023 година.

Янко Ненов

Янко Ненов е роден на 13 юли 1950 г. в Княжево.

През 1980 г. завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Графика“ в класа на проф. Иван Маринов.

Първата му самостоятелна изложба е открита през 1986 г. в София, на която представя миниатюри върху чемширово дърво. Автор е на десетки самостоятелни изложби в България и чужбина в областта на скулптурата, живописта, графиката, рисунката, колажа, миниатюрата. Материалите, които използва, са разнообразни – дърво, метал, камък, стъкло, керамика, бои, хартия. Художникът участва и в множество изложби, пленери и симпозиуми в България, Европа, Азия и Америка.

През 2001 и 2007 г. посещава Япония и рисува стенописи в хотел в град Хамамацу. При второто си посещение изработва и скулптури. В Културния център на Хамамацу представя Изложба живопис върху коприна.

Носител е на редица престижни награди, като още в началото на своята творческа кариера през 1987 и 1989 г. получава Почетния диплом за миниатюра на Галерия „Дел Белло“ в Торонто, Канада. През 1991 и 2010 г. е отличен с Награда „Пловдив“ за принос в изобразителното изкуство. През 2019 г. Дружеството на пловдивските художници му връчва награда за графика. През 2020 г. получава наградата за графика от Национална изложба „Графика“, Стара Загора.

Янко Ненов е единственият български творец, участвал в световния проект „Портрет на света“, в който взимат участие 128 личности на нашето съвремие, допринесли с творбите си за развитието на изобразителното изкуство, литературата, музиката, философията, политиката. Сред великите имена са Сезар, Умберто Еко, Габриел Гарсиа Маркес, Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Дарио Фо, Харолд Пинтър, Евгений Евтушенко, Изабел Алиенде и други.

Живее и работи в Пловдив.

 

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.