Художничката Кирила Георгиева: "Парчета разбулена реалност"

09.12.2013
Снимка 1

Предизвикателството пред художника не е в това да изобрази видимото, а невидимото. И не пространството, а времето в него. Защото в същината и целостта си Битието е невидимо или както го наричаме - Божие присъствие, за което дарените ни разпознавателни сетива не са достатъчни.

Преди години озаглавих своя изложба "Парчета разбулена реалност", тъй като, бидейки вплетени и участници в реалността, за нас е наистина невъзможно да "видим" цялото. И така... Всеки Божи ден се задоволяваме само с парчета от голямата картина.

 


 

ВИЗИТНА КАТИЧКА

Родих се в Кърджали през 1956. От десетгодишна акуратно свирех на цигулка до 1975. Но... през 1980 завърших излобразително изкуства във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", специалност графика.

След завършването се лутах, знаейки, че не искам да практикувам графика. Посветих около седем години на скуптурата и някъде на около 32 посегнах към живописта.

Оттогава имам 12 самостоятелни изложби - една в Милано (1992), две в София (2005 и 2006) и останалите в Пловдив. Членувам В СБХ и ДПХ. И въпреки че излагам само в България, картините ми често пътуват зад граница.

 

Албум с картини и рисунки от Кирила Георгиева тук