Нели Ценова: Живописно "Съзерцание" в галерия "Жорж Папазов", Пловдив

03.12.2013
Снимка 1

Откриване: 12 декември (четвъртък) 2013 от 18.00

Пловдив, бул „Шести септември” 144 а,

Левъл център – срещу пл. Съединение

 

Изложбата на пловдивската художничка Нели Ценова, озаглавена „Съзерцание” е поредно вглеждане на авторката навътре в собствените духовни светове, като път на общуване с божественото в себе си. Този процес превръща художественото послание в мост между личното познание и колективната човешка мъдрост. Този друг свят вътре в нас задава въпроси и търси отговори. Нашият микрокосмос приема, отрича, осъжда или утвърждава реалността, в която сме потопени. Когато тя не е достатъчно красива и хармонична, творецът като с вълшебна пръчица може да я направи такава, каквато иска – да „преподреди” света по-добър, красив и логичен, по-истински. Това е подтик на вградената духовност в човека – да търси хармония. Така Нели Ценова чрез своите картини ни въвлича в едно духовно пътешествие в нейния прекрасен фантазен свят. И най- важното послание в него е любовта, основният принцип на живота като най – върховно познание. Авторката търси и намира подкрепа в природата, в нейното величие, хармония и красота, метафорично пресъздава покоряващото и възраждащо женско начало. Видимото вплитане на реалистични образи и символи е подчинено на идеята за създаване на сюжети на Духа. И най – простите на пръв поглед предмети и образи от живота, пречупени през погледа на твореца, придобиват сакрално, символично значение и носят ново послание. Вярна на себе си, чрез тези образи и символи авторката ни припомня за пореден път за нещата от живота – за скритото начало в природата и нас, за храма в душите ни и природата, като храм на човека, за красотата на света и любовта.

Изложбата „Съзерцание” отправя директно чрез името си посланието на Нели Ценова към индивидуално осмисляне на живота и вглеждане навътре в нашите духовни пространства, нашият единствен шанс към хармония на личността, а от там и на света около нас.

Ваня Атанасова, галерия „Жорж Папазов”

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Нели Ценова – родена през 1961г. в Пловдив. Завършва с първия випуск на Художествената гимназия в родния си град, а след това  и Художествената академия  в София.  Работи в областта на живописта,като нейният стил често е определян като магичен реализъм. Живее и работи в Пловдив.

Самостоятелни изложби и по-важни участия:

1998г. – първа самостоятелна изложба - г-я „Възраждане”, Пловдив

1999г. – г-я „Мелон”, Пловдив

1999г. – г-я „Зоя”, Плевен

2000г. – г-я „Жорж Папазов”, Пловдив

2001г. - участие в изложбата „Българска палитра”, Aix- en-Provence, Франция

2003г. – г-я „Жорж Папазов”, Пловдив

2003г. – участие в изложбата „Миниатюра”, г-я „Люнион”, Пловдив

2003г. – участие в българската експозицията в Културния център на гр. Флорина, Гърция

2007г. – г-я „Аспект”, Пловдив

2007г. – участие в изложбата „Седем пловдивски художника”, г-я „Мирели арт”, София

2009г. – изложба „Есенно трио”, г-я „Ларго”, Варна

2010г. – участие в изложба в г-я „Le chateau de Mouregard”, Франция

2010г. – г-ята на ЕИБ, Люксембург

2011г. – г-я „Неси”, Бургас

2011г. – г-я „Папион”, Варна

2011г. – юбилейна изложба, г-я „Жорж Папазов”, Пловдив

2012г. - изложба „Есенно трио”, г-я „Ларго”, Варна

2013г. – изложба в г-я „Неси”, Бургас

2013г. -  г-ята на ЕИБ, Люксембург

 

Изложбата продължава до 15 януари 2014 г.