„На дъх разстояние“: Изложба фотохайга и икебана с пърформанс и чайна церемония в столичната галерия на Културен дом „Средец“

10.06.2024
Снимка 1

На дъх разстояние

Александра Ивойлова – фотохайга

Валентина Герова – Барина, Богдана Нейкова – Енко, Марчела Колева – Йосуй – икебана

Откриване: 14 юни 2024, от 18 часа

Галерия на Културен дом "Средец"

ул. "Кракра" №  2А

Изложба под наслов „На дъх разстояние“ се открива в столичната Галерия на Културен дом „Средец“, ул. „Кракра“ №  2А на 14 юни, от 18 часа. Това е втората съвместна изява на Александра Ивойлова – фотохайга и Валентина Герова – Барина, Богдана Нейкова – Енко, Марчела Колева – Йосуй – икебана. Достигнали до нас от Древна Япония, двете изкуства намират тук своята хармонична връзка, представяйки завещаните ни от майсторите класици естетически принципи през погледа на съвременния човек. И двете медитативно съзерцателни, асоциативни, търсещи чудото на мига в един прекрасен и преходен свят. И двете в диалог с природата, с многоцветието на сезоните, със светлините и сенките на течащото време. В единозвучие с капката роса – огледало на Вселената.

„На дъх разстояние“ – заглавието на настоящата изложба подсказва насоката на търсене в хайгата на Александра Ивойлова – детайли от пътя, по който вървим; обикновени на пръв поглед моменти, съвсем близо до нас, уловени в тяхната неповторимост, в подтекста на посланията им. Връзката между изображение и вплетено в него хайку тристишие е опосредствана, алюзивна, изтъкана от действителност и представи за нея, от спомени и предусещано бъдеще. Сред трийсетината творби на авторката се откроява и цикъл посвещения in memoriam – фотоси на Александра, съчетани с хайку от напусналите ни поети Димитър Горсов, София Филипова, Димитър Палазов и Кирил Недялков, израз на почит към тези творци.

Дъх и разстояние – тук се очертава общата рамка на изложбата, в която прониква частица безкрайност; в която се свързват двете изкуства. И ако хайга фотографиите търсят скъсената дистанция между нас и света, икебана композициите са свързани с тази въздушност на диханието, с прозрачността на въздуха и неговото неуловимо движение. Крехки, изпълващи погледа със светлината на цветя, листа и клонки, с пластиката на графични линии и живописни багрени хармонии. Ефимерни в радостта, която създават. Защото всичко, което се явява, трябва да достигне края си. И да разкрие своето многоточие към вечния кръговрат.

Откриването ще бъде съпроводено с танцов пърформанс на Момера Здравкова, вдъхновен от творбите в изложбата. По време на съпътстващите събития през следващите дни ценителите ще могат да се потопят в дълбоката и  изящна философия на чайната церемония – с Криси Прахова; да присъстват на демонстрация на икебана, придружена от тематична лекция.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 30 юни.

Информация: Организаторите

 

Александра Ивойлова в Диаскоп

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.