София МОНО 2024: Театрален фестивал на спектаклите, базирани на литературни произведения

09.07.2024
Снимка 1

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“ между 17 и 27 юли.

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли, в романтична и зареждаща лятна атмосфера, зрителите ще имат възможност да се насладят на представления за възрастни и деца.

Подбраните спектакли се уповават както на класически, така и на модернистични и съвременни текстове. Жанровото разнообразие е впечатляващо и има за цел да удовлетвори различни зрителски нагласи, вкусове и предпочитания. Герои на Булгаков, Камю, Чудомир и др. ще оживеят на прекрасната открита сцена благодарение на удивителните актьорски превъплъщения на млади дарования като Стефан Додуров и Петър Петров-Перо и на колоси на българския театър като Мариус Куркински и Христо Мутафчиев. Театърът и литературата си подават ръка, а до вас достига най-доброто от театралния сезон, при това на откритата театрална сцена! 

График на спектаклите, включени в програмата:

17 юли, „Нашенец“ по текстове на Чудомир. Драматизация, режисура, постановка и изпълнение: Мариус Куркински

Мариус Куркински се превъплъщава виртуозно в различни герои на хумориста Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Характерните за автора прозрения за живота и обществото са поднесени находчиво, чрез забавни, същевременно затрогващи истории. Моноспектакълът се основава на някои от най-силните и драматични разкази на Чудомир.

18 юли, „Аз, Сизиф“ по  „Митът за Сизиф“ на Албер Камю. Режисьор и драматург на постановката: Веселка Кунчева. В ролята: Стефан Додуров

Спектакълът изследва пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот. Спектакълът е подходящ за зрители над 14-годишна възраст.

19 юли, „Свободно падащи истории“ – авторски спектакъл на писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе

Уникален спектакъл за разказване - колаж от текстове с изповеден характер, базирани на лични истории на авторката, преплетени с истории и случки от нейните книги.

Това представление няма наизустен текст. В него падането на историите наистина е свободно, защото никога не се случва по сценарий. Затова и няма как то да е едно и също - всяко ново представление си е спектакъл сам за себе си. Понякога изненадва и мен. Какво ще правите Вие? Ще се забавлявате.“

20 юли, „Място, наречено Другаде“ по пиесата на Яна Борисова. Режисьор: Димитър Коцев-Шошо. В ролите: Боряна Братоева, Петър Антонов

Една изключително смешна и покъртително откровена история, разкриваща мъжката и женската гледна точка, когато любовта е някъде наоколо.

Денис е бивш телевизионен водещ с бляскаво минало и тъжно настояще. След драматична любовна раздяла с жената, която той нарича „любовта на живота ми“, Денис се оттегля от светлините на прожекторите и се отдава на пиене и самосъжаление. По стечение на обстоятелствата в апартамента до него се нанася младата актриса Мия... След известна съпротива Денис се привързва към момичето. От своя страна Мия намира в негово лице истински приятел с богат емоционален опит и мъдрост.

23 юли, „Морфин“ по Михаил Булгаков. Режисьор: Кристина Беломорска. В ролята: Петър Петров - Перо

Театрално-визуалният моноспектакъл „Морфин“ третира мястото на човека в света и изследва деструктивното разпадане на личността в битката между разум и чувства, божествено и земно, реално и нереално. До какво водят самоизолацията, отчуждеността, липсата на близост и любов, търсенето на смисъл, отчаянието? Повестта „Морфин" (1917) е личната изповед  на Михаил Булгаков,  разкриваща тайната му зависимост от морфина и последвалите мрачни пропадания  в коварната прегръдка на опиата. Поставя се за първи път на българска сцена.

Номинация АСКЕЕР, категория „Изгряваща звезда" за целия екип на представлението; Награда ИКАР за дебют на режисьора Кристина Беломорска

24 юли, „Сапунена фантазия“ – детски театрален миниспектакъл с режисьор Михаела Тюлева. В ролята: Коле Китанов

Миниспектакълът е адресиран към деца на възраст над 4 години, придружени от родителите си. Интерактивното шоу съчетава различни забавни номера и игри със сапунени мехури, които ще потопят невръстните зрители в един магичен свят. Представлението е с вход свободен!

25 юли, „Боже мой“ по текст на Теа Денолюбова, вдъхновен от романа „Жажда“ на Амели Нотомб. Сценична версия и постановка: Стоян Радев. В ролята: Христо Мутафчиев

„Боже мой“ е апел за човечност и любов във времена, в които с Божието слово се злоупотребява, и вместо да е извор на живот, то служи за оправдание на унищожението. Екипът на спектакъла ви кани на откровен разговор по най-дълбоката тема, която търси отговори в сърцето и ума на всеки човек. Разговор с усмивка и сълза, с ирония и състрадание.

Ненадминатият стилист Владимир Набоков казва, че една книга не може да се чете, а само да се препрочита - това в още по-голяма степен е валидно за театралното изкуство и особено за театъра, който показва литературни произведения, адаптирани за сцена. Не пропускайте тазгодишната специална програма на София МОНО в парка на Военна академия!

Възможно е програмата да бъде допълнена и обновена. За актуална информация може да се информирате оттук: https://www.facebook.com/events/1041247867365704

Организатор на „София Моно“ 2024  е издателствоКолибри“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г.

 

 

Информация: Издателство Колибри

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.