ПРАВОСЛАВЕН КОМИКС - ГРИЖИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА

11.12.2013
Снимка 1

Малцина са ония, които днес купуват и четат книги с религиозно нравствено съдържание.

Известно е, че остатъците от древната наука, след нещастията от нашествията на варварите в културна Европа, са били спасени в манастирите. По онова време науката е била монопол на Църквата. Тогава главно духовниците са били учени и възпитатели. Английският монах Роджър Бейкън е един от бащите на физиката и химията. Във Франция Босюе и Фенелон, Лакордер и Ламне се видни писатели. Има видни монаси, които са учени математици, физици, историци и други.

У нас в България свещениците са били и големи възпитатели, например сред учениците на св. Софроний Врачански са д-р Петър Берон и Георги Раковски. Изобщо българската църква даде криле на българите, за да се издигнат над себе си, над живота си на влечуго и над ограничените хоризонти. Безспорно свещеникът е като всички човеци. И той има своите страсти и добродетели. Но у него има и нещо друго: той представлява функцията си – лечител на всички морални болести и лицето, на което доверяват скрити душевни мъки.

Децата са най-скъпоценното градиво за жадуваните щастливи бъднини на родината. Тия палави, любопитни, наивни и неопитни същества искат методична грижа и разумна любов. В името на този свещен дълг и на тази надежда от всички обществени среди се изисква да пожертват повече време, за да осигурят на българското дете повече от онова, което е негово естествено право.

Да се издигне и подържа на голяма висота съзнанието на детето счита за своя задача Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Ето какво казва в интервю пред „f2f TV” най-младият от епископите на Б.П.Ц.:

„Дълго време съм си мислел, че комиксът е начин да накараш съвременната младеж да обърне очи към пùсания на хартия текст. Децата сега имат свят, пълен с краски, а комиксът може да привлече вниманието им. През 2009 г. реших да споделя с приятели и съмишленици идеята си да разкажаем историята на Рождество Христово точно така. Адаптирах текстовете от Библията така, че да са на достъпен език и поверих на един истински зограф работата по оживяването им в рисунки. Оказва се, че може при това без думите и картинките да нарушават църковния канон. Щастлив съм, че успяхме да им докоснем сърцата и да събудим надеждите на хиляди българи за по-добър живот”.

След Рождество в комикс е разказана и историята на Лазаревото Възкресение и Победителят на смъртта. Нека подчертаем, че в България за първи път се публикува във вестник „Стандарт” специален подбор от извадки из  „МЕЖДУНАРОДЕН ЕТИЧЕН КОДЕКС НА КОМИКС-ИЗКУСТВОТО”- резултат от сериозната загриженост и далновидността на Митрополит Антоний. Не му е чужда идеята да продължи православните комикси и занапред,  тъй като срещата с тях учи на християнски ценности и морални норми.

Пожелаваме на новоизбрания митрополит най-сърдечни приветствия с пожелание за крепко здраве, дълъг живот и благодатни сили, та все така мъдро да ръководи обогатяването и украсяването  на българските деца!

 

НАШЕТО ПРИЛОЖЕНИЕ: ЕТИЧЕН КОДЕКС НА КОМИКС-ИЗКУСТВОТО

Етичният кодекс на комикс-изкуството е набор от насоки за разказите в картинки, приет в Америка през 1954 г. от Comics Magazine of America, Inc.

  • Ругатни, сквернословие, цинизъм, простащина или думи и символи, придобили нежелателно значение са забранени.
  • Не е желателна прекомерната употреба на сленг и жаргонни изрази за сметка на добрата граматика.
  • Забранена е голотата под каквато и да е форма, както и непристойните експозиции.
  • Да се поощрява почтителното отношение към родителите и моралното поведение.
  • Полицаи, съдии, държавни служители, както и авторитетни институции, никога да не се представят по неуважителен начин.
  • При всички случаи доброто трябва да триумфира над злото, а за престъплението трябва да има справедливо наказание.

 

от "Диаскоп"

Снимка – назаем от „Църковен вестник”