Нели Ценова: Галерия "Жорж Папазов" посреща Рождественските и Новогодишни празници с изложба на художничката Нели Ценова

16.12.2013
Снимка 1

Приветствени думи на Ваня Атанасова, произнесени при откриване на празничната изложба "Съзерцание" на художничката Нели Ценова на 12 декември 2013 година по повод наближаващите Рождественски и Новогодишни празници.

Добър вечер, уважаеми гости!

В тази прекрасна зимна вечер галерия „Жорж Папазов” представя изложбата на Нели Ценова. Картини, посветени предимно на най-мъдрия сезон – зимата. И не само като един поздрав и благопожелание за предстоящите светли празници, а защото в този сезон правим равносметка за изминалия път и се зареждаме с нови мечти. Зимата е сезонът на затваряне на старото, прибиране и съхраняване кълновете на новото. Най- добрият сезон за вглеждане в себе си, особено състояние на духа, когато отмерваме на везни извършеното и отправяме поглед към доброто начало в човека, с надежда за повече нравственост и красота. Този сезон извиква самовглъбяване и съзерцание на живота. Това навежда авторката да кръсти така своята изложба – съзерцание – на прекрасната природа, на изчистената зимна красота, на собствените духовни преживявания пред величавата философия за края и началото, за истинския смисъл на съществуването. Тази метафорична логика на природата, копирана по аналогичен начин в живота ни, провокира въображението на художника, за да достигне до нас като послание в образи и цветове. Използваните най – обикновени и познати реалистични образи, пречупени през погледа на Нели придобиват сакрално и символично значение и носят за пореден път посланието за уважение и преклонение пред нашия храм – природата, повече любов и надежда към самия живот.

Изложбата на Нели Ценова „Съзерцание” отправя директно чрез името си посланието на художничката към индивидуално осмисляне на живота и вглеждане навътре в нашите духовни пространства.

Нашият шанс за хармонизиране, пречистване и облагородяване на самите нас, а от там и на околния свят.