НОВИ КНИГИ: Елена Пеева - Никифоридис и "Коледно реване"

14.12.2013
Снимка 1

Книгата с разкази на Елена Пеева - Никифоридис "Коледно реванè" ще бъде представена на 17 декември 2013 в културен център ТРАКАРТ  от писателя и издател Румен Леонидов и издателство "Факел".

 

ЗА ЕЛЕНА НИКИФОРИДИС

Елена Пеева по професия е юрист. Завършила е юридическия факултет на Карловия университет в Прага с магистърска степен по международно право. От тридесет години живее в Гърция – живот на колела – и тук и там. Европейското ù образование, елинската култура и балканският ù манталитет са трите елемента, които изграждат мирогледа ù за света. За нея този свят е по скоро загадъчен, отколкото абсурден, той е огромен, непознат и даже мрачен, но не и празен, свят, където съществува ред, смисъл и добро намерение, някъде над главите ни. Свят, който празнува Рождество.

Авторката е носител на специалната награда за разказ на МЖФ на Юнеско през 2011 г. Определя себе си като ГМО- емигрант и все още с надежда подрежда разпилените стъкълца на отечеството – цветни, красиви и жестоко изподраскани. Вярва в думите на своята баба: “докато човек има на кого и какво да разказва, животът на тази земя ще продължава.”...

 

ЗА КНИГАТА

Тези разкази са за Коледа и за всичко, което се случва от Коледа до Коледа. Книгата ни провокира да се замислим как и какво празнуваме на Коледа. Защо харчим пари за подаръци? Дали с тях не успокояваме съвестта си за добрите намерения, които не са ни минали пред ума, за часовете, които не сме посветили на другите? Тя ни напомня, че празнуваме Рождество на един Бог, който говори за любов. Нашепва ни да запалим пред иконата църковна свещ, а не китайска и сигурно ще ни накара да повярваме, че по Коледа се случват чудеса и цъфтят минзухари.

 

Елена Пеева - Никифоридис в "Диаскоп": "Коледна пуйка"