Галерия "Резонанс": "От 100 ателиета"

16.01.2014
Снимка 1

Галерия Резонанс е инициатор на проекти във формат 100. Тези мащабни проекти стават неин запазен знак. След „Новите 100”, който беше една закачка и инспирация от 100-те национални туристически обекти, ви каним да посетите изложбата „От 100 ателиета”.

Ателието е светая светих за художника. Място за размисъл. Място за работа. Място за съзерцание. Място за среща със себе си. Място – убежище. Духовно място. Интровертно. Креативно. Мистично.

В този проект отваряме ателиетата. За зрителите и ценителите. Да се докоснат, да се доближат до магията на съзиданието. Да направят най-красивото пътешествие. Така ателието продължава своя живот в публично пространство.

Изложбата от този проект ще включва 100 творби от 100 ателиета. И 100 филма, които ние от галерия Резонанс създадохме за 100 артиста  и техните ателиета. И аз имах свое собствено ателие – любимото ми място, където всеки миг като че ли беше дълъг колкото цял живот. Сега, като галерист, моята емоционална памет ме движи да посещавам и заснемам ателиетата на другите. Във филмите има детайли и съществени подробности от тези сакрални места и мисловни пространства, които носят настроението и атмосферата на сътворението. Има разлика между това интимно място, където авторът създава произведението си и това публично пространство – галерията, където се експонират същите творби от ателието. Пренасяме атмосферата от студиото чрез 100 произведения от 100 ателиета на 100 артиста. Така ателието като отворено пространство чрез галерията дава възможност за среща между твореца и публиката. А колекцията от четки и други инструменти, материализиращи съзидателния дух на всеки автор, съхраняват неговата творческа енергия. Творбите са различни като изказ и изразни средства – това е изборът на всеки артист. Проектът е международен – участват 100 автора от много страни в три последователни изложби. Нашата амбиция е изложбата да бъде пътуваща. Третият етап ще се състои в Австралия.

В световен мащаб галерия Резонанс е първата, която стъпва на Антарктида. По този начин върху белотата на снега ще се прехвърлят чрез творбите им и ателиетата на нашите артисти. За това след откриването на изложбата ще отделим време за презентация, посветена на ледените антарктически пространства, проекция на ателието чрез авторовата творба.

 

информация: Антоанета Димитрова
                       галерия "Резонанс", Пловдив