Съботен литературен BOX: ЗА УВЕКОВЕЧАВАНЕ НА ГЕРОИТЕ ОТ ЯНУАРСКОТО ВЪСТАНИЕ 1997

01.02.2014
Снимка 1

Фейлетон от Денчо Владимиров

 

ОТ ПОЩАТА НА "ДИАСКОП"

Пловдив, 29 Януари 2014 г.

Здравейте!

За блицфейлетона си "Как станах окупатор" с илюстрацията на Георги Чепилев получих  поздравления с "брависимо!" чак от САЩ!!!  Оказва се, че "Диаскоп Комикс"  се чете жадно и от населението на американския континент! Сега очаквам от някой американски вестник да ме поканят да им водя колонките за фейлетон. След Арт Бъкуалд  американците очевидно  вече  си нямат фейлетонисти от неговата класа, така че съм готов да им окажа братска помощ, да запълня  появилата се празнина и да  върна жеста с изпратената преди години  спасително за народа ни фуражна царевица.

А сега предлагам да почетем с един фейлетон и следното събитие от календара - годишнината от едно от най-подлите и лъжовни неща, които се случиха през подлия и лъжовен български преход - "Великото всенародно януарско въстание  от 1997"  година. 

Денчо Владимиров

 

Великото всенародно, спонсорирано солидно  отвън  въстание, от Януарий 1997, така  и  си остана  неувековечено! Кое по-напред да направят тогава апостолите  му, слезли от януарските барикади – с разграбване и нагушване ли да се захванат при отворилото им се като богата шведска маса все още неразграбено докрай народно имане или да се занимават  с увековечаване на всенародния бунт  с  картинки и поезии? Не, те  предпочетоха да се увековечат с  реални достояния - издигане на къщи – сараи, хотели и хотелски вериги, оранжерийни  и овощни  субтропически комплекси, курорти, фабрики, та и цели улици с  техни дворци  по морето и  в къпещата се в демокрация  чужбина…

И все пак, с цел потомците да не  забравят съвсем светлий пример на януарските апостоли  и тойзи пример  да не престане да ги вдъхновява и в сегашните  окупационни и други  героични мероприятия, като няма кой друг да се сети, предлагам аз: срочно парламентът да гласува следните мои проектозакони, нормативни, поднормативни и всякакви още актове:

1. Да започне  незабавно  изплащането на ежемесечни парични надбавки, в популярната глобална валута, сребърници, за всеки участвал във Великото  Януарско въстание, в студентски окупационни  купони, пардон, протести и в други баталии на прехода. Надбавката да  е  в  трикратен размер на изплащаните надбавки за  многодетни майки-героини у нас. /Ако е по-малко от двайсеткратен размерът на надбавките, то апостолите ще се обидят и  ще загубят ищах да се борят повече за свободата на народа./

2. При пътуване в градския транспорт да им се отстъпват  предните седалки безплатно само срещу показване с  два пръста на знака на победата /вдигнат среден пръст и показалец/.

3.При пътуване  по железниците,  речния и морски флот да им се предоставят безплатно персонални купета и каюти само срещу трикратно подскачане на място и изпяване на  великия януарски стих: ”Който не подскача с мен, значи е червен”. Ако се случи апостолът за народна свобода и демокрация да е забравил този безсмъртен стих, то е достатъчно да  направи челна стойка или шпагат.

4. На участниците в януарското въстание от висшия ешалон да се дава в оркестрите да свирят само  първа цигулка,а в хоровете и ансамблите да пеят само първи глас.

5. Ако участници от висшия ешалон борци за демокрация участват в републикански лекоатлетически състезания, при спринтовете да им се разрешава да тръгват от старта с една минута по-рано от останалите, неучаствали в януарските битки за народна свобода, спринтьори. Ако се състезават на висок скок, летвата да им се поставя  с три педи  по-ниско, а  при хвърляне на гюлле да им се предоставят специално изработени за заслужили  дейци на демокрацията  гюллета  от нечуплива пластмаса, а не от чугун.

6. Организаторите и апостолите на  Великото януарско въстание от 1997 година да бъдат канонизирани за светци, съответно за светици, в зависимост от избраната от тях полова ориентация  и да им бъдат изплащани пожизнено пенсии като за миньори - забойчици и водолази, за сметка на невъстаналата част от народа.

7. На водачите на Великото януарско въстание да бъдат издигнати монументи в родните им места или в любимите им  шантани, в частните им курортни градове или в частните им планински върхове и езера. Монументите  обаче да  се оградят  превантивно добре, за да не стават обект на излиянията на  народната любов, ако в близост се намират камъни или щайги с развалени плодове и яйца …

 

илюстрация: Георги Чепилев