Нео-романтизъм в XXL мащаби: Изложба на групата ХХL в арт център Юзина

12.02.2014
Снимка 1

Арт център Юзина представя

Първата от серия изложби по повод 20 години от създаването на групата XXL.

Тя ще бъде открита на 13 февруари 2014 г. от 19:00 часа в закрития атриум на бизнес сградата Сердика Офиси на бул. Ситняково 48.

Изложбата ще продължи до 15 март 2014 година.

 

Тази експозиция поставя началото на серията от предстоящи изложби през 2014 г. на групата XXL в България и чужбина. След тези дати изложбата става пътуваща, като концепцията ще бъде показана в Ниш, Шанхай и Ханджоу, а догодина за пръв път и в Америка.

„След 20 години от създаването си групата XXL е все така единна, въпреки  хилядите километри и експерименталните посоки, които делят някои от авторите. Често провокативни и дръзки в посланията си, днес  актуалната работа на “арогантните момчета” е задвижена от нова мощна художествена посока –  “нео-романтизъм”.  Преоткриването на  тези автори се случва без да се наговарят и без да търсят  нарочно общи точки и идеи, те работят, спорят и създават в единомислие и синхрон. През последната година успях да посетя поотделно всеки един от тях в собствените им ателиета в София и Ню Йорк и бях впечатлена от липсата на граници в творчеството им. Някакъв вид артистичен глобализъм, случващ се в естествена последователност на избора, компромиса, толерантността и верността към идеята да бъдеш себе си. Идеята на артиста, който отразява времето и съхранява посоката на обществото в което се развива и живее за следващите поколения.

Първият ми контакт с групата беше като студентка  чрез идеолога и куратора им Свилен Стефанов, който беше и мой преподавател. Помня, че известната им галерия до 2003 г. със същото име  „XXL“,  беше явление през 90-те години със ярките си изложби и социално-провокативните послания. Безспорно едни от емблематичните артисти на нашето време /от 90-те до сега/ работеха и създаваха арт в едно драматично време на промени, което  остави трайни следи в съзнанието на хиляди българи.

XXL работи по-мощно от всякога в контраста на “нео-романтизма”, в който похвата на  живописта е метафора на свръзката с корените, а темите са по-провокативни и съвременни от всякога. Картината на Свилен Стефанов озаглавена –“Романтици погребват концептуалисти” изчерпва всичко ... Усещането  за творческа трансформация започва от историческите препратки в работите на Генади Гатев, озаглавени “Bся  власть  или  маневр  в березовом  лесу” и стига до картината “Батман с майка му“ на Борис Сергинов по цитат на известна картина на известен наш художник. Препратката е недвусмислена, а посланието ясно.  Ако бих могла да  дам определение на тази изложба, то може да звучи като -“кротка трансформация на бурна духовна революция”.


Десислава Монева, арт център Юзина

За група XXL

Група XXL се появява през 90-те години на ХХ в. в София.

През 1994 г. тя е създадена от Генади Гатев, Хубен Черкелов, Косьо Минчев, Георги Тушев, Свилен Стефанов, Иван Кюранов и Слави Славов .  През годините съвместно с групата работят автори като Красимир Добрев, Георги Ружев, Росен Тошев, Димитър Яранов, Борис Сергинов, Дейвид  Д’ Агостино, Ива Яранова, Георги Янков и много други.

От 1996 до 2003 г. групата създава и развива галерия XXL в София, в която правят изложби всички значими съвременни автори и групи в страната и развива активни връзки с автори от цял свят. Започнала като алтернатива на менталното наследство на комунизма и патологията на посткомунистическата реалност в изкуството, XXL  символизира анархистично поведение, незачитане на „авторитети“ и изграждане на цялостна контракултурна позиция.

Днес, когато изразните средства на неоконцептуализма са ставали едва ли не задължителни в институционалния свят на изкуството, авторите от XXL отново отхвърлят нормата, опирайки се на живописта и погребвайки жалките остатъци от концептуализма и неговите локални деривати. Тяхното обръщане към изобразителността и материалността е преднамерена позиция, която търси изход в ситуация на фактическа смърт на социалната функция на съвременното изкуство.


Проф. Свилен Стефанов

Снимки:

Проф. Свилен Стефанов – „Романтици погребват  концептуалисти“, 2014, 125 х 125 см, м.б., платно
Генади Гатев – „Bся власть или маневр в березовом лесу“, 2014, 145 х 160 см, акрил, платно
Борис Сергинов – „Батман с майка си“, 2014, 210 х 150 см, смесена техника, платно
Фото: © Архив на авторите


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Арт Център Юзина представя съвременно изкуство в различни области като живопис, пърформънс, визуални изкуства и инсталации. Центърът работи за изграждането на една нова култура и възраждането на артистичната общност.

 


 

редактор: Христина Мирчева