Художествена галерия "Станислав Доспевски": 110 години от рождението на художника Стоян Василев (1904 - 1977)

19.02.2014
Снимка 1

„Из колекцията”

Изложба, посветена на 110 години от рождението на художника Стоян Василев (1904 - 1977)

 

Из архива на Стоян Василев

Още от най-ранна детска възраст у мене се породи непобедимото влечение към две изкуства: към рисуването и към музиката. С първото продължих, а при второто си останах любител, макар че моите приятели са на мнение, че свиря много добре на много инструменти: цигулка, чело, флейта, ксилофон и др. Считам, че музиката и живописта са неразривно  свързани.
...
Моята любов към изкуството е била винаги да отразявам искрените трепети на душата си. Без емоции, без чувство няма изкуство. За изкуството се изискват чувство, простота и искреност.
...
Много ме вълнуват пазарите, старата архитектура, народните събори и надпявания. Там, където е народът, там съм и аз! Винаги съм се вдъхновявал от българския фолклор, танци и песни.
...
Но аз не преписвам природата, пречупвам я през моето лично аз и това кара хората да познават работите ми без да четат подписа. Художникът трябва да има свой личен почерк.”
 

/Личен формуляр, 16 юни, 1969 г., ХГ „Станислав Доспевски” Пазарджик/

 

С една уместна, навременна и радостна изложба на 20 февруари (четвъртък) от 18.00 часа Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик ще отбележи 110 години от рождението на художника Стоян Василев.

През 1975 г. Стоян Василев заявява в своето завещание желанието си част от неговото  художествено наследство да бъде дарено на пазарджишката галерия. Така след смъртта на художника през 1977 г. галерията се сдобива с една значителна по обем и стойност художествена колекция. Целта на изложбата е да представи цялото многообразие от дарението на художника.

Ще бъдат експонирани 71 творби и няколко албума с рисунки. Включени са както показвани, така и не представяни творби - от най-малкия до най-големия формат, застъпен в колекция „Стоян Василев”. Ще преобладава пейзажът – от романтично Търново до екзотичната Александрия. Сезоните ще се сменят – от зима до лято, а колорита ще е все така звучен; ще има и два портрета – „Мама” и „Автопортрет”, както и един натюрморт. Живописната техника ще е маслена живопис от „живи” импресионистични мазки, няма да липсват и  „укротени” пастелни щрихи, и акварелни скици – „пътеписи”.

Творби ще изпълнят т.нар. І зала на галерията, но тъй като тя е недостатъчна да събере цялата колекция от произведения на Стоян Василев, на откриването ще ви представим с думи и снимки – колекцията, богатството, завещано ни от художника с думите: „за обществото и идните поколения, които биха се интересували от мене и моето творчество”.  

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Стоян Василев Генов е роден на 16 април 1904 в Пазарджик.

1922 – 1927 Следва живопис в Държавната художествена академия при проф. Цено Тодоров.

1929 Получава Свидетелство за учителска правоспособност от Министерството на народното просвещение.

1928 – 1935  Живее, твори и работи като учител в Прогимназията и Мъжката гимназия „Иван Аксаков” в Пазарджик. Инициира създаването на Културно-просветно дружество „Родно изкуство”. Работи и като уредник в Археологическия музей „Иван Войводов” към Читалище „Виделина”.

1935 – 1946 Живее, твори и работи като учител в Мъжката гимназия във Велико Търново „Св. Кирил”. Членува в Дружеството „Дом за изкуство и просвета”.

1937 Специализация в Германия за запознаване с новостите в обучението по предмета „рисуване” в училищата.

1946 – 1977 Живее, твори и работи като учител в София във ІІ-ра и ІV-та Девически гимназии, 7-мо Девическо училище, 6-то Средно училище, 22-ра Средна женско-мъжка гимназия.

1954 Пенсионира се като учител.

1963 Един от инициаторите за създаване на самостоятелна художествена сбирка към тогавашния Народен музей в Пазарджик и дарява собствени творби.

1977  Почива в София на 23 март.

Членува в Дружеството за съвременно изкуство и СБХ.

 

Самостоятелни изложби:

Пазарджик /1924 – 1937, 1960, 1964, 1968 и др./, София /1939, 1940, 1966 и др./, Берлин /1940/, Франкфурт на Майн /1941/, Хамбург /1942/ и почти всички градове в България, между които Велико Търново, Смолян, Карлово и др.

Участва в почти всички общи художествени изложби на Съюза на българските художници и в колективни в страната и чужбина, като Япония, Германия и др.

Негови творби притежават почти всички художествени галерии в страната, художествени музеи и институции по света и частни колекции у нас и в чужбина: Италия, Австралия, Венецуела, Финландия, САЩ и др.

Награди:

Орден „Кирил и Методий” ІІ степен и Почетен знак на Пазарджик.

Автор на:

„Чисто и приложно рисуване” – ръководство за учители, статии по въпросите на изобразителното изкуство, пътеписи.

 

ДАРЕНИЕТО

Още през далечната 1963 година, когато се обособява самостоятелна художествена сбирка към Народния /тогава/ музей, той дарява картини с думите: „За Пазарджишката галерия – най-доброто”.

На родния си Пазарджик Стоян Василев завещава цялото си художествено творчество, над 2500 ценни книги, албуми, монографии и над 1200 ръкописа и архивни материали. В момента Художествена галерия „Станислав Доспевски” притежава най-голямата колекция от художника – 2754 живописни творби: масло, пастел и акварел, 140 албума с рисунки. По волята на дарителя книгите му са собственост на Читалище „Христо Ботев”, а личния архив на ТД „Държавен архив” – Пазарджик.

информацията и снимките са предоставена от
Художествена галерия "Станислав Доспевски", град Пазарджик

 


 

редактор: Христина Мирчева