Съботен литературен BOX : КАК БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗМИНА С ЕДНА АПОКАЛИПТИЧНА ЕКОЛОГИЧЕСКА ОПАСНОСТ

15.03.2014
Снимка 1

Памфлет от Денчо Владимиров

На отминалата международна селскостопанска изложба в Пловдив бяха показани огромни трактори, комбайни, редосеялки. ”Защо ги показват тези чудовища?”- питаха се хората .- Та нали  разпарчетосаха земята ни на милион нивички, върнаха ни я, как ще влезе такова огромно чудовище в нея да я обработва?” А, нали затова  е комасацията - казваха високоплатени  чиновници от правителствени служби. - Сега земята се уедрява в големи блокове, за да се обработва от такива  машини… Ще кипи задружен кооперативен труд!

„Ясно е, че за тези американски трактори и комбайни  трябва да се  пригоди и пазарът им в България, затова сега пак са ви потрябвали някогашните  големи блокове с пшеница, ръж, ориз… За да им върви търговията на американците, холандците с тези техни грамадни трактори и комбайни…- клатят  отрезвено глави селяните и въздъхват, защото виждат каква велика подлост се е сторила на земята българска от зората на  така наречения демократичен преход.

От това време  и аз имам трагикомичен спомен.

В началото на 90-те години на миналия век у нас  идваха  задгранични  хора, които  срещу тлъсто заплащане от народния джоб подкокоросваха българите да разрушават кооперативите си, да разпарчетосват земята си,да изколят кравите си, конете си, овцете си, че дори и магаретата си, и да се почувстват всички на село волни европейски стопани, фермери!

Свидетели  на това има все още живи.

Тогава думите “кооперация”, ”кооператив” бяха  страшни  думи, опасни !

Опасно бе някой някъде даже  да се изкаже за полезността от колективно обработване на земята.!

Веднага на село, изпратените там  демократични ликвидатори на кооперативи, му лепваха  етикета “комунизин ” и го дамгосваха за вечни времена като  овца.

Една млада дясна силица в зората на демокрацията  даже вдигна тревога, че колективното обработване на земята е било... екологически опасно!

И нададе силен вик, в смисъл “Ще си погубим, бе, българи,  земята   родна плодородна!”

 По онова време  попаднах в Северна България, където хората,окъснели за “демократичните “ реформи в селското ни стопанство, продължаваха  за разлика от явно “по-демократизиралия се “ български   ЮГ,” да обработват , неосведомени за опасността, колективно земята си.

И като гледах ония ширнали се колективно обработени и засети блокове, се сетих за предупреждението  на  младата дясна политическа силица.

Затова разтревожен попитах все още сдружените в кооператив северняци:

- А бе вие не знаете ли, че колективното обработване на земята е екологически опасно? Писаха за това във вестниците! От една млада демократична политическа сила....

Кооператорите вдигаха недоумяващо рамене:

- Не, не сме чували.Толкова години все така я обработваме, нищо не се е случило,земята си стои на едно място и си дава плода!?

Мина се обаче година - две и на една международна селскостопанска изложба в Пловдив  чух нещо  съвсем ново за ухото - как френски фермери обменят челен опит в ... сдружаването на земеделските стопани, което те смятали за ключ към подема в земеделието чрез колективно обработване на земята!!

Отидох при един френски фермер и като се оглеждах от някъде да не се появи някой нашенски ликвидатор  – демократ, специалист по разтурване на кооперативи , напрегнах лексическия си минимум по френски език от наученото в седми клас и казах на французина:

- Екскюзе, камарад, пардон, мосю,  абе вие не знаете ли, че колектив манипуласион на земята е еколоджик опасно?

Французинът ме гледа известно време любезен, но се направи,че нищо не е разбрал. Дипломатичен парижанин –няколко пъти му повторих така ясно зададения му на родния му език въпрос, обаче той  мълча като риба.

После вниманието на това аграрно изложение ми бе грабнато от огромните комбайни на чужди производители, а и на друга  гигантска вносна селскостопанска техника, която с такива  размери едно време имаше само в нашите текезесета. Какво друго, освен опасно проповядване на колективно,  кооперативно обработване на земята внушаваха тези огромни комбайни и трактори на  международната ни демократична  изложба?!

Затова се приближих до един немец край комбайна и му казах на чист немски език:

- Майне хер, вашият комбайнен  не ли е екологише опасен,щом за него трябва да се правят кооперативише колективише стопанства, за да се развъртят айн, цвай, драй, на широко тези ваши  моторизишен чудовища?

Немецът ме гледа и се прави и той, като французина, че не ме разбира, само нещо измънка :

- Нихт ферщеен, нихт...-и замарширува нанякъде, като се оглеждаше дали не го преследвам. Абе немска работа,си казах аз,иди очаквай от немци да ти се усмихнат широко по славянски и да си направите шпрехен от душа.

 Капакът на изпитания обаче  в това международно  изложение дойде, когато попаднах пред официалната експозиция на някакъв гръцки съюз на селскостопанските кооперативи в южната ни съседка! В този съюз, представете си за ужас на нашите демократи-аграрни реформатори  ,членували стотици стопанства на гръцки фермери, с десетки хиляди души членове!  И то всички от някакви  огромни гръцки мегатекезесета  или АПК-та , както и да го наречем, няма да сбъркаме!Истински кооперативи-колоси , по гръцки - кооперативи-херкулеси! И с тях гърците  се пъчеха на изложението  и с   голям мерак им правеха реклама пред нашите вече демократизирани с по няколко декара нивички селски стопани, обработващи дядовата си земя с  мотичка!

Брей, мислех си, как никой  не се бе  сетил  да изпрати при гърците на помощ  поне един  нашенски  демократичен ликвидатор, та да им види сметката на тия гръцки мегакооперативи, дето развалят демократичния пейзаж на Елада –люлка на демокрацията!?

Не се сдържах и като издърпах настрани един от гърците, му казах поверително:

- Абе, вие, гърците, уж  малко византийци падате, силни сте в акъла, пък не знаете ли, че колективното обработваникос на земята е екологикос опасно, бе?А вие си умирате там да си правите кооперативикос!..Ужас! Ще заразите и нашите стопани с примера си!

Гъркът ме гледа известно време и след като се убеди,че не съм почерпен с узо, каза:

- Це засто, узас, бе ?Много сме си доволни от насето кооперативикос, полуцаваме голям урозай и не ни е субе, когато пада градуска, дързим се заедно. Кооператив – кало, поликало! Сега ясно става на тебе? Ама це цесит!

 

илюстрация: Георги Чепилев

 


 

редактор: Христина Мирчева