Диаскоп: „Православен комикс” – отговор на една въпиюща детска необходимост

25.04.2014
Снимка 1

В историята на културните народи има преди всичко две времена: когато сред широките кръгове животът след смъртта се е отричал или  твърдото им убеждение в неговата действителност. Най-великите гръцки мислители Сократ и Платон, както и по-късно Нютон, Паскал, Кант, Гьоте и пр. – са вярвали в живота след смъртта. Но днес широко е разпространено отричането на задгробния живот. Ето защо в най-великия дар на свободата се крият две противоположни възможности: творчество и разруха.

Днес нашите медии са пълни с всевъзможни произшествия: нови убийства,  кражби, разкрития на големи престъпления, самоубийства и пр. Ако ли пък няма новини от подобен характер, тези, които са заинтересувани от широко разпространение, измислят други средства – пикантни. И колкото по-развързан, несдържан е езикът, колкото повече волности има, толкова по-силно впечатление се очаква.

Следи човек нашите новини и му се струва, че целият живот е изпарение на разруха, че всички са опиянени от престъпни подвизи. Следят българите всичко това, а душите им жадуват за други новини. Щè им се да чуят, че има хора, които не ламтят за чуждото, а са готови да дадат и дават от своето, за да подкрепят крещяща нужда, да сгреят изстинали сърца на погиващи бедни, болни или страдащи. Искат да видят героя човек, а не оскотяло човекоподобно същество.

Народът ни има богати, нравствено-ценни качества. Те дремят и биват заглушавани. Те обаче биха се проявили, ако се погрижим, вместо да отразяваме низките прояви на хората, повече да ценим хубавото, благородното, възвишеното у тях. А първата пътека, по която утрешният гражданин започва да върви при своето оформяне, е пътеката на действащи лица в културните произведения, с които се среща.

Безспорен факт е умственият напредък на днешното дете. В това отношение то далеч е надминало детството на своите родители. Детският ум е много любознателен и затова съвсем не е безразлично какво и колко детето чете и разглежда. От добрите творби извлича дълбока мъдрост, с меда на която може да подслади живота си. Ала преобладаващото съдържание, с което днес се среща постоянно, го опива до смърт.

Накъде отиват подрастващите от 21 век? Не се ли приближават с бързи крачки към нещо мрачно и фатално, пред което умът им трябва да се преклони? Не иска ли то да му се пренесе в жертва много важни неща – чувството на нравствена свобода, вярата в Провидението, което управлява света и увереността в задгробния живот?

Буца захар в морето ще се разтопи и загуби, но троха мъдрост в живота може да задоволи и нахрани мнозина. Ето защо Негово Високопреосвещенство европейският митрополит Антоний съсредоточи вниманието си върху детската книжнина с интересно и поучително съдържание. Той посвети енергия и труд, за да се отпечатат няколко последователни броя на „Православен комикс”, започнати през 2009 г. – по негова идея и благословение. Не е тайна, че детският ум живо се интересува от необикновените събития, които съпровождат живота на библейските лица. Можем да бъдем уверени, че ползата от подобни духовни разкази в картини ще е огромна, защото времето за възпитание на децата не чака.

Особена наслада доставя известието, че излезлият от печат за Великден брой на „Православен комикс” е вече във формат таблоид: „Победителят на смъртта – Господарят на вселената” в 106 картини, разположени на 20 страници  разказва за чудото на Възкресението Христово и поднася доказателства за действителността на задгробния живот. Рисунките са на художника Георги Чепилев и са в стил изография със строго спазване каноните на иконографията.

Настоящият брой на „Православен комикс” се издава в памет на свещеник Васил Цветков - дългогодишен преподавател по философия в Пловдивската Духовна семинария, колекционер и един от инициаторите за благородното начинание.

©"Диаскоп"