Паоло Вивиан с "Градината на паметта" в Graffit Gallery, Варна

01.05.2014
Снимка 1

Contempo 2014

международен фестивал за съвременно изкуство Варна 2014

Италиански културен институт - София, фондация „Рая Георгиева” и галерия „Графит”

с голямо удоволствие ви канят на

HORTUS MEMORIAE (Градината на паметта) | 29 април - 31 май 2014

самостоятелна изложба скулптура, инсталации, обекти на Паоло Вивиан

 

Изложба-ребус създава художникът Паоло Вивиан в VI издание на международния фестивал contempo във Варна, България. Форумът събира в българския морски град, кандидат за културна столица на Европа през 2019 над 100 творци от България, Германия, Франция, САЩ, Мексико, Норвегия, Иран, Унгария, Великобритания, Португалия, Израел, Италия, Австрия, Белгия. 20 галерии и алтернативни пространства в града и повече от 30 събития превръщат Варна за десет дни в международен център на съвременното изкуство. Фестивалното участие на Паоло Вивиан с проекта “Hortus Memoriae ” се организира с партньорството на Италианския културен институт – София.

Куратор на проекта е Дора Дончева.

Художникът от Трентино представя в пространството на галерия „Графит” скулптури, обекти и инсталации, изследващи колективната памет – тема, която занимава артиста през последните години. Вивиан се заиграва с концепциите и увлича посетителите в лично пътешествие, като използва мнемонични техники на асоциативното мислене, познати ни от древните метафизични трактати и от съвременната херменевтика. В неговата градина на паметта битуват архетипи и модели на модерността, част от живота на голямото европейско семейство. Той разкрива многообразието на формите на колективното съзнание в процесите на обединена Европа като поставя акцент върху човека и неговата способност за различаване и запомняне.

Като кодира в галерийното пространство древната формула на Джордано Бруно и трансформира сакралните символи в персонален знак на добродетел, страст или болка. В изкуството му колективната памет има лаконична форма и вертикална посока. Културните архетипи, мутацията на мита и табуто превръща в тотеми на спомена, диалогът между поколенията и ежедневните човешките контакти – в бар код на модерността. Художникът предизвиква посетителите да намерят паролата към изложбата и да създадат своя градина на паметта.

„Възползвам се от миналото, за да проектирам бъдещето, живеейки в моето Сега”, казва творецът и дава централна роля на мира в този имагинерен свят на символи и знаци, наречен “Hortus Memoriae” на Паоло Вивиан.

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Паоло Вивиан (1962, Серсо ди Тренто, Италия) работи в областта на скулптурата, инсталацията и пърформанса. Негови творби са били представяни в програмата на Вилнюс – Европейска столица на културата 2009, в честването на 100-ната от създаването на град Диферданж, в проектите „Ъгълът на героите” , Будапеща, ”Природа и изкуство”- под патронажа на холандската кралица, Off-On- Хамбург, E xi (s)t-Варна, в Палацо Дукале, Генова, Августинското абатство, Болцано, галерия „Актус Магнус”, Вилнюс и др. Негови монументални творби са част от обществени колекции в Natuurkunst, Дренте (Холандия); Italian culture institutе, Берген (Норвегия); парк Gerlache, Differdange (Люксембург); парк Тре castagni, Pergine Valsugana (Италия), Форст, Германия, Рабка -Здрой, Полша, KunstForum, Stubenberg (Австрия), Фондация “Камий Клодел”, Ла Брез (Франция) и др.

Носител е на международни награди за скулптура в Италия и чужбина. Арт директор и куратор на международните скулптурни проекти „Memoria della amnesia” и “6×6″ в Италия; основател на артистичната международна мрежа sKulturclub.

 

Изложбата Hortus Memoriae на Паоло Вивиан се реализира от фондация „Рая Георгиева” с партньорството на Италиански културен институт – София и галерия “Графит” и с подкрепата на фонд „Култура” към Община-Варна и със спонсорството на застрахователна компания Армеец, България Ер, Девня цимент, хотел Плаза, Гранд Мобил, Домейн Бояр, Джинджър кафе.

Цветен двуезичен каталог на проекта, документира събитието.

информация и снимки: Галерия "Графит", Варна