Денчо Владимиров: "Мъжът – планетарна загадка"

13.05.2014
Снимка 1

Какво знаем за плешивостта?

И плешивостта като всички мъжки теглила се дели на стадии:

ПЪРВИ СТАДИЙ. Все още нищо не загатва за настъпващите събития по мъжката глава. Митничарите, наред с другото, все още внимателно се вглеждат в гъстата ви коса, където според световната практика може да се скрие цял сервиз от злато, пластична бомба или пратка от наркотици за цял град.

ВТОРИ СТАДИЙ. Изведнъж забелязвате, че сресването на косата ви става все по-лесно. Чупенето на гребени при сресване се прекратява. Бръснарите, чудно, ви подстригват все по-бързо. Обяснявате си го с  порасналото им майсторство или с бързото развитие на бръснарското изкуство в наши дни.

ТРЕТИ СТАДИЙ.  Ако доскоро при дъжд капките се събираха в косата ви като в гъба за баня или миене на чинии, то сега те започват да се стичат направо в гърба ви. Това явление ви учудва, но не можете да схванете причината и естествено – все още сте щастлив…

ЧЕТВЪРТИ СТАДИЙ. Намира се най-после нетактичен бръснар, който след подстригване поставя огледалото зад тила ви – да видите дали всичко е направено добре. Това, което виждате обаче, ви зашеметява – косата отзад на темето ви е опадала и мястото там много наподобява на полог за мътене на яйца.

ПЕТИ СТАДИЙ. Започвате да забелязвате, че на излети в планината хората около вас си слагат тъмни очила, тъй като вече голата ви глава им блести в очите с отразената слънчева светлина. От този момент може да се каже, че в известен смисъл вие вече принадлежите не само на човечеството, но и на космоса.

ШЕСТИ СТАДИЙ. Тези от вас, които до момента никога не са употребявали гребен, сега вече не тръгват и до пощенската кутия на дома си без него, като през минута го вадят от джоба си и  дълго и грижливо сресват оцелелия кичур на върха на тялото си.

СЕДМИ СТАДИЙ. В портфейла ви се появява снимка от младите ви години. Често намирате повод да я вадите оттам и да я показвате на колежки или нежни приятелки, изтръгвайки от тях бурни въздишки и възклицания при вида на някогашната ви коса.

ОСМИ СТАДИЙ. Това е последният стадий, в който все още ще става дума за косата ви.

ДЕВЕТИ СТАДИЙ. Оттук нататък околните вече може да говорят за главата ви, за някоя пъпка ,брадавица или драскотина по нея, но нито един няма да споменава в разговор косата ви. Мнозинството от познатите ви вече отдавна са забравили как сте изглеждали с коса, а на младите им е просто невъзможно да си представят, че и вие сте могли да имате някога чупещ гребените перчем…

 

колаж: Георги Чепилев

 


 

редактор: Христина Мирчева