ПРИВЕТСТВИЕ ПО СЛУЧАЙ ОТКРИВАНЕТО "МУЗЕЙ НА КОМИКС ИЗКУСТВОТО" В ГР. РУСЕ

28.05.2014
Снимка 1

Въпросът какво ново може да се внесе в комикс изкуството, е дълбоко врязан в душата на съвременния автор.

Понякога на художника изглежда, че е открил и измайсторил нещо ново, но след това се изяснява, че в това постижение са участвали поколения предшественици. Да се учи от доброто и да се взаимства от красивото не е срамно. Срамно е когато се копира сляпо. Ето защо  българските комикс любители трябва умно и смело да се учат от историческото развитие.

В съвременната глобална епоха голата практика нищо не струва. Истинският пропагандатор на деветото изкуство трябва да е въоръжен с теоретически познания (разбира се да бъде същевременно старателен и в практиката).

Последните години ние сме свидетели на един напредък в българските картинни романи. Българските автори са недоволни от периода на 90-те години и похвално се увличат все повече от тайните на най-новото изкуство. Търсят се нови методи за внедряване сред широката аудитория, правят се нови завладявания: уредиха се регионални дружества лаборатории – в София при СБХ, във Варна и Пловдив, а днес в Русе се основава Музей на комикс изкуството. Полека и сигурно ще има отново специализирани периодически списания, както и  годишни или самостоятелни издания. В цялото това движение се открива широко поле за работа на различни автори. Може да се каже, че българските картинни романи правят отново голям прогрес, откакто на помощ дойдоха историческите и теоретически изследвания.

Много и различни са теориите върху задържане на спомените или по-точно за възпитание на паметта. Но най-старата хипотеза е тази за образните идеи - в нея мозъкът е представен като магазин за образни идеи.

И на най-малките е известно родословното дърво. Родът е показан нагледно като дърво което се разклонява, но не в пространството, а във времето. Защото и самите клони се появяват с течение на времето и се разклоняват от основния ствол последователно. И както за биологичния род е свойствена своя история, своя времева линия, така те са свойствени и за отделния човек на рода. Човешкият облик също може да бъде показан чрез формата на личността във времето, т.е. от люлката до гроба или в по-малък период от живота на определена възраст. Тези единни цялостни четириизмерни образи са граматиката на комикс повествованието. Освен това в комикса противоречиви ракурси се съединяват и виждат едновременно, заради което са наречени от нашите класици „Чуден свят”.

Музей на комикса означава възможност за развиване и възпитаване паметта у подрастващите.

 

Г-Н СТОЯН СТОЯНОВ,

По случай основаване на Музея за българско комикс изкуство, приемете  Вие и всички ентусиасти от гр. Русе, най-сърдечни приветствия с пожелание за здраве, мъдро управление и преуспяване на започнатото!

Обръщаме се към всички колекционери, които притежават  повтарящи се произведения, да подпомагат за в бъдеще  благородното начинание.

 

Комикс дружество „Диаскоп”, Пловдив

 

На илюстрациите: един цялостен образ на логото „Дъга” с причудливи линии на времето, доказващ  ползата от  Родословно дърво на българските комикси и необходимостта от Музей.