Светлозар Желев: "Granta България - Реална възможност за българската литература извън граница"

04.06.2014
Снимка 1

Специално за "Диаскоп" направо от Лондон!

Разговор със Светлозар Желев за четвърти брой на списание "Granta" България.

 

Как се роди идеята за "Гранта" в България?

Идеята се роди по време на един от Созополските семинари по творческо писане, организирани от Фондация Елизабет Костова. По покана на фондацията в България гостуваше тогавашния главен редактор на "Гранта"  Джон Фрийман и в една от поредните нощи в литературни разговори му предложих идеята да направим "Гранта" България. По това време имаше само два други езика, освен оригиналния английски, на които бяха излезли по един брой  - испански и италиански. Българският език се превърна в четвъртия език на списанието. Сега вече, след като имаше и българско издание, "Гранта" излиза вече в 15 страни в света.

Кой е основният двигател на изданието?

Моторът, както винаги са хората. Отговорният редактор Валерия Иванова и членовете на редакционната колегия Алек Попов, Ани Илков, Ангел Игов, Дарин Тенев, Георги Господинов и отскоро - най-новият член Йордан Ефтимов.

"Бъдеще", "Секс", "Революции"... Това са заглавията на първите три броя на списание "Гранта", които определят и различните концепции, обединили авторите във всеки един брой. Четвъртият е без тема? И все пак - онова, което държи цялото?

Цялото се държи от качеството на текстовете, от идеята за публикуване на нова литература, нови имена, които заедно с вече наложени и известни имена да се сравняват и съревновават с тях. Въобще възможността  българската литература да се съизмери с най-добрите световни автори и да намери място в литературния живот извън границите на България.

Колко и какви автори изпратиха този път свои текстове – български и чуждестранни.

Чуждестранните текстове са избрани от огромния архив на оригиналната "Гранта", а от българска страна получихме повече от 100 текста от различни писатели и поети. Винаги е много трудно да се изберат текстовете и за това отговорността на редакционната колегия е огромна.

Имаше ли някакъв принцип в подбора?

Винаги има само един принцип – качеството на текста, оригиналността му, новото в писането, идеите, важните неща, за които говори.

Кои участват в журито и имаше ли спорове за това, кой да остане и кой да отпадне? Имаше ли пълнеж?

Решенията се вземат от мен като главен редактор, Валерия Иванова като отговорен редактор и всички членове на редакционната колегия единодушно. Не сме имали спорове по текстовете, но все пак в един момент само определен брой могат да влязат в книжното издание, а други текстове влизат в електронното издание на www.granta.bg

Никога не сме пускали текстове за пълнеж, напротив, много от текстовете остават за он-лайн изданието.

След подбора на автори идва не по-леката задача за подредбата на текстовете.

За подредбата най-голяма работа свършиха издателят на "Гранта" България Манол Пейков и дизайнерът Райчо Станев. Наистина прекрасна работа!

Помогни ни да надникнем в кухнята на "Гранта"!

Кухнята е място, в което се забърква тайната амалгама от опит, интуиция, познания, литературен вкус, които правят от едно литературно списание това, което е. Няма тайни, има много работа, много четене и отговорност за взетите решения. Смятам, че екипът е страхотен и работата, която вършим е нещо, което се харесва на почитателите на литературата.

Какво е да си главен редактор на едно толкова амбициозно начинание като "Гранта"?

Отговорност, нерви, безсъние... и много четене. То е същото като всяко нещо, с което съм се занимавал. Винаги влагам всичко от себе си и правя нещата така, както смятам че трябва. Оттам нататък само читателите могат да кажат дали се справям.

На какъв период от време излиза списанието и към какъв кръг от публика е ориентирано?

Списанието излиза два пъти годишно – през май – около 24 май, и на 1 ноември. Насочено е към всички почитатели на качествената литература, академичната общност, младите хора, и читателите, които искат да четат и оценяват красивата литература.

Можем ли да говорим за "център" на цялото, дори и да не е съвсем в средата на страниците.

Не, никога не отделяме никой сред всички писатели – Харуки Мураками седи до Александър Христов, Алис Мънро до Владо Полеганов, Илия Троянов до Георги Гочев и така нататък. Именно тази равнопоставеност е важна за нас.

И този брой излиза с логото на "Жанет 45"... Ще кажеш ли нещо за съвместната ви работа с Манол Пейков?

Манол прави прекрасни неща в литературата с поредиците, които създаде, с чудесните книги и автори, които представи пред българската публика, с изумителната му работа за литературния контекст с гостуванията в България на световно известни литературни светила. Респект и уважение към всичко, което прави.

Не на последно място трябва да попитам и за дизайнерите, които дават облик на списанието и ни помагат да протегнем ръка към него, когато е вече в книжарниците. Синьо-бяла "Гранта"... Изглежда чудесно!

Наистина е прекрасна, Райчо Станев е изключителен талант и естет и без него "Гранта" нямаше да бъде това, което е.

Откъде да си закупим списанието?

От всички добри книжарници в страната. Попитайте в книжарницата до вас. Трябва да бъде там. Ако я няма, посъветвайте ги да заредят веднага.

Можем да отброим няколко забележителни сборника с поезия – Антологията на Цветанка Еленкова "At the End of the World" (октомври, 2012), Антологията на Катерина Стойкова – Клемър "Сезонът на нежния глад", тази на Петър Чухов "Катализатор", списание "НОПоезия", списание "Страница", което е вече и традиционно. Какво е мястото на "Гранта" в тази чудесна компания?

Ние сме нови и амбициозни, надяваме се да намерим своето място на българската и световна литературна сцена и да открием нови възможности за българските писатели да реализират прекрасните си текстове. И не на последно място България да заеме полагащото й се място на световната литературна карта. И разбира се, да могат читателите да се докоснат до красотата, смисъла и важността на хубавата литература.

Чете ли се подобен род книжнина, какви са твоите наблюдения?

Чете се, но за съжаление не се купува достатъчно. Заради кризата и икономическата тежест на прехода много от хората, които биха искали да си купят тези чудесни издания, не могат да си го позволят. И тук идва мястото на държавата, която е длъжна да даде достъп на гражданите си до тези оазиси на изящната словесност като осигури присъствието им във всяка библиотека или поне в, да кажем, 500-те най-важни от тях. Това трябва да бъде направено и трябва да се спре абсолютното безхаберие на държавата към българската литература.

Вдъхновява ли те работата на редактор или те уморява? Какво допринася за твоя личен свят?

Вдъхновява ме  и ме уморява. Посветил съм живота си на книгите и литературата, и всяко нещо, което правя за тях е част от мен и самото ми същество. Не мога да живея без това.

Твоето послание към читателите на "Диаскоп"!

Четете колкото може повече.

 

Granta България 4: Без тема - списание за нова литература
ИК "Жанет 45", 06 юни 2014
Оформление: Райчо Станев
Редактор: Жени Божилова
Корична цена: 14.99 лв.
Цена online: 14.24 лв.
Брой страници: 410

 

Със Светлозар Желев, главен редактор на сп. Granta България,  разговаря Христина Мирчева

на снимките: Светлозар Желев и списание "Гранта", билборд в Лондон