Лятото на българското изкуство в галерия "Възраждане" - Пловдив

01.07.2014
Снимка 1

"Същностната разлика между културата в миналото и забавлението в наши дни е в това, че по-рано замисълът на произведенията е бил те да надживеят своето време, да пребъдат, да продължат да живеят у следващите поколения, докато днес творбите се създават, за да бъдат незабавно употребени и да изчезнат – като вафлите и пуканките. Днес културата е забава и ако нещо не е забавно, то не е култура."

из "Цивилизация на зрелището" от Марио Варгас Льоса.

 

И защото ние от галерия Възраждане вече 19 години показваме българско изкуство, което ще пребъде.

На 03 юли 2014  ще открием  изложба  "Лятото на българското изкуство".

Живопис, графика, скулптура и рисунка ще покажат 60 съвременни български творци от различни поколения и от различни части на България. Автори, които творят, мислят, страдат за вас. Автори, чиито произведения няма да забравите и подминете, защото те са български, те са част от нашата история, култура, минало и бъдеще.

Събитието е ретроспекция на изложбите, осъществени в галерията през изминалата година. В летните жеги всеки посетител ще има възможността да си припомни както автори и картини, така също и случки, срещи и  разговори, съпроводили събитието. Ще може да премине в различни сезони и държави, да попътува в други светове, да се докосне до митове и легенди, да помечтае ... и да сънува с отворени очи.

Миг на релаксация, момент на тишина и спокойствие, секунди, споделена взаимност за  красотата и безсмъртието на българското изкуството.

Изложбата ще продължи до 01 септември 2014 година.

 

Сим Алексиев, галерия "Възраждане" - Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева