Надежди за нов период на българските комикси

07.03.2013
Снимка 1

Една латинска поговорка гласи:"Докато дишам се надявам". Старите римляни искали да кажат, че без надежда не може да се живее. Надеждата е оная сила, която ни кара да се стремим към една или друга цел, да се трудим и творим. Тя е красиво цвете което ободрява човешката душа дори през време на вледеняващи бури и страховити мрачни нощи. Отслабне ли тая душевна сила, отслабва и нашето желание за дейност. Такъв човек бива завладяван от апатия към живота и отчаяние.

Същото е и с народите. Те не могат да напредват, ако не са окрилени от надежда за по-добро бъдеще. Престане ли един народ да се надява за по-светли дни, той сам се осъжда на гибел. Бъдещето е логическа последица от сегашното.

От кого се строи бъдещето? От учителите и техните ученици. Имащите стаж в традицията на българското комикс изкуство, не ще изпълнят своето предназначение, ако не работят за подготвянето на достойни продължители.С това чувство българските автори да се обединят за новия комикс период. Последиците от това ще са поразителни за възраждането на деветото изкуство у нас.

Изказва се сърдечна благодарност на Община Пловдив - отдел "Култура" като партньор при реализирането на образователния проект "Седмично електронно издание за езика на българското комикс изкуство", а също така благодарност  на всички потрудили се Деветото изкуство да стане традиция в град Пловдив.

От редакцията на "Диаскоп"