Яна Добрева: "Как се сливат комикс и поезия"

05.08.2014
Снимка 1
"Диаскоп" представя талантливата млада художничка Яна Добрева,
  която споделя:
 

В проекта, върху който работя в момента, се опитвам да слея комикс и поезия. Вдъхновяват ме теченията Сюрреализъм и Дада, и поеми на авторите Жак Превер, Тристан Цара и други.

Книгата ще обедини всичко в една цялостна история. Това е част от Магистърския ми проект тази година и съм много щастлива да го осъществя точно тук - в Брюксел: столица на комикса и със специално отношение към Сюрреализма заради белгийски автори като Рене Магрит и Пол Делво.

Предишните ми проекти включват документален поглед върху живота ми през последната година -"Home Book" и авторската детската книга "Облачно", която показва какво се случва в съня на едно дете. Много се радвам, че на българската сцена започва да се проявява интерес към комикса и се надявам все повече бариери и прегради да се разчупват за в бъдеще, защото талантливи артисти не липсват. Малко повече смелост и поглед на нещата от известна дистанция показват много и интересни възможни посоки на развитие.

Аз лично бях много развълнувана да открия комикс традицията, която има съседна Сърбия и начина по който я поддържа. Това ми даде първия подтик да се задълбоча в този тип изкуство. Продължавайте в този дух!

 

Албум с творби на Яна Добрева разгледайте тук

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Яна Добрева е родена на 28 януари 1989 година. Завършила е Национално училище за изящни изкуства "Илия Петров", а после и НХА - София, специалност илюстрация и графичен дизайн.

В периода между 2013 и 2015 изучава изкуството на комикса и илюстрацията в Hogeschool Sint- Lukas, Brussel/ LUCA School of Artts.

Живее в Брюксел, Белгия.

 

ТВОРЧЕСКИ ИЗЯВИ

2013- Участие в Българо-Американска обменна програма за хора на изкуството, подкрепена от Българо-Американско Креативно Общество, Фондация Орфей, Фондация Грифис и Грифис Арт Център

 
2013- Самостоятелна изложба на фотография „Три часа в Барселона“,
Art-hostel, София
 
2013- Участие в изложба "Илюстрация", Столична Библиотека
 
2012- Участие в Годишна Дипломна Изложба на студенти от НХА в Съюз на Българските Художници (СБХ) на Шипка 6, София
 
2012- Диплома в Общоакадемичен Конкурс за Рисунка, организиран от НХА
 
2010- Участие в изложба от пленер "Албена", галерия на СБХ в Албена
 
2010- Илюстрации към "Приказки за Сломената Тирания на Феите" на
Мадам Д’Оньой-книга от поредицата "Френски Приказки" на издателство СОНМ.
 
2009- Първа награда за живопис  в конкурса-изложба в памет на художника Марин Георгиев Устагенов
 
2009- Участие в изложба от националния конкурс "Родени Независими" организиран от Съюз на Българките Художници (СБХ) в Шипка 6, София
 
2009- Участие в изложба от международния конкурс за хартиено изкуство, организиран от "Аматерас", Галерия "Арт Алея", София
 
2008- Съвместна изложба от пленер "Свети Влас"в Бизнес Център, София
2008- Самостоятелна изложба "Състояния на Духа" в  Галерия "Дебют", София
 
2008- Номинацияи диплома в Четвъртото Интернационално Графично Биенале, организирано от Художвствена Галерия "Contratalla", Тарагона, Испания със силиграфиите "Когато Вещиците доят луната" и exlibris на Яна Добрева
 
2008- Втора награда в категория "Гола фигура" в изложбата-конкурс "Артистична рисунка" организирана от галерия "Дебют" и НУИИ "Илия Петров"

 


 

редактор: Христина Мирчева