Августин Господинов: "Нечия обич рано или късно те застига"

16.10.2014
Снимка 1

Интервю на Иглика Дионисиева с поета Августин Господинов

Очарованието на младостта е в нейното нехайство и самоувереност. И още по-очарователно, когато става въпрос за поезия. Тези дни чух един зрял вече артист да казва нещо, които споделям: "Когато бях на 25 и творях, не мислех за нищо - нито за публиката, нито за нечие мнение, исках само да изразя себе си." Младият поет Августин Господинов категорично изразява себе си. Нов ясен глас в хòра на Ерато със завидна вече известност не само в социалните мрежи.

Тези дни излезе от печат и дебютната стихосбирка на Августин Господинов "Нощта е действие" с логото на ИК "Жанет 45". Авторът беше така любезен да отговори на въпросите на Иглика Дионисиева специално за "Диаскоп". (И.М.)

 

"Когато е студено навън и хората издишат парата от устите си, си представям, че това са балончета от комикс, в който обичам да пиша репликите!"

Августин Господинов

 

Обичта те застигна, и още как! В едноименното стихотворение от стихосбирката „Нощта е действие” си провидял какво ще се случи. С теб, с книгата. Два дни в книжарниците – и тиражът не достига! Какво е усещането от това „завихряне” на (по)читателската обич?

Всяка дума в книгата е изживяна и силният й старт се дължи именно на това, че е искрена. А „колкото и да бягаш, нечия обич рано или късно те застига” е мисъл на моя брат по перо Георги Белоречки, с когото преди 2 години започнахме общия ни литературен проект Letters of flesh. Стихосбирката идва като естественото му продължение и се радвам, че се случи навреме. Разочарован съм единствено от това, че големите ни книжарници нямат адекватна политика за количествата, които да поръчват и хората трябва да се разкарват.

Сега как би коментирал думите си че „няма жив поет, поет се става посмъртно”?

Точният цитат е от едно интервю от преди няколко месеца и гласи  „Поет ще стана, когато умра.” В момента ми стига да съм жив.

Повлияха ли ти „Поетики”-те(София, 2014 г.) и първенството ти там, за да се впуснеш по-сериозно в поезията за сметка на по-отдавнашните ти занимания с разкази, визирам  Letters of flesh?

Първото ми място на "София: Поетики" ми отвори някои врати и след него се впуснах по-сериозно в изживяването на едно страхотно лято. Писането не ми е самоцел. Пиша, защото иначе не мога, не заради публика, награди, книги и потупвания по рамото.

Какво си казват, как си общуват „поетът” Илиян и „писателят” Августин? Ще продължи ли шизофренната изява и на двамата или смяташ в един предстоящ етап да ги „примириш” и  взаимно прегърнеш?

Не съм решил още какво да го правя Августин. Ако го убия като образ, рискувам да го обезсмъртя преждевременно и да остане завинаги по страниците във фейсбук с лигави цитати върху размазани картинки.
 
За поетите е известно, че са твърде заети да говорят за любов, от което не им остава време и енергия да я правят. Какво би отговорил на подобно твърдение? При теб как преливат поезията и любовта една в друга? Кое е първото и кое дава импулс за всичко останало?
 

Поезията, както всяко друго изкуство, е акт на обичащия човек, вътрешна игра между двама влюбени. За себе си мога да кажа, че съм първо мъж и след това писател, поет или какъвто там. Живея и обичам повече отколкото чета и пиша.

Като човек, чийто живот се случва на две много различни места и в различни социуми (Германия – България), имаш ли чувството, че „чуждото” по някакъв начин допринася за успеха ти тук? И с какво?

В България много се харчат колите нов внос от Германия, дрехите нов внос от Германия, явно и аз като си дойда, съм нов внос.

Казваш, че другаде работиш, а в България правиш всичко останало. Когато те потърсих преди няколко дни, ти ми каза: „Секунда само, защото се храня в момента”. Разкажи ми сега, какво означават за теб храната и храненето? И как предпочиташ да се случват – alone или споделени?

Гастарбайтер съм, да. Имам трайни бохемски навици, които изискват своето финансиране и затова в момента работя в Берлин. Конкретно тогава ядях пица, защото бях сам. Готвя добре, но само за приятели. Самотата е кофти компания на маса.

 
Ти биографично си „разностранно” развита личност. С твърде любопитни етапи от живота си. Някои „страници” вече си затворил. Сега, след като безапелационно се доказа като „жив поет”, какви идеи имаш за продължение? В каква посока?
 
До сега само поп и балерина не съм работил, да. Връща ми се да живея в България и имам някои бизнес идеи, които бих реализирал у нас. Напук, защото всички ми казват, че не става. И с писането така ми казваха преди време.
 
Ще има ли следваща книга? Поезия или проза?
 

Аз все още не съм хванал в ръце „Нощта е действие”, рано е да говорим за следващи книги. Далеч съм от желанието да наводнявам пазара.

 

И още въпроси от "Диаскоп":
 

Защо Августин Господинов? Има ли нещо общо с Гаустин на Георги Господинов?
 
Не.
 

Кои от българските поети и писатели са оказали съдбоносно влияние върху теб?

Тези, които познавам лично, са оказали съдбоносно влияние най-вече върху черния ми дроб.

Славата пречи ли на творчеството, което би трябвало да е самотно занимание, изисквайки повече концентрация и уединение?

Въпрос на самодисциплина и самоконтрол е дали ще позволиш на нещо да ти пречи да изразяваш душата си. Иначе и без да си известен можеш да станеш посредствен.

Обичаш ли комикси? Би ли написал сценарий за комикс?

Не съм чел комикс от дете, но когато е студено навън и хората издишат парата от устите си, си представям, че това са балончета от комикс, в които обичам да пиша репликите.

Твоето послание към читателите на „Диаскоп”?
 

момчета
разказвайте на жените си
приказки преди да заспят
целувайте им челата
яжте им носовете
и стихове им четете
но само от мъртви
поети.

 


 

КОЙ Е?

Августин Господинов/Илиян Любомиров

Илиян Любомиров е роден през 1990 г. в София. Завършва немска гимназия в столицата, а след това заминава да следва политология в Берлин.

През 2012 г. създава литературния проект Letters of flesh и започва да подписва текстовете си с псевдонима Августин Господинов.

През 2014 г. печели първи награди на фестивала София: Поетики и на фестивала Alter Native в Пловдив. Негови стихотворения са публикувани в списание Страница, Литературен вестник, Открита литература, Liternet, Klaxon Press Journal и други.

Понастоящем живее, пише и работи в Берлин. "Нощта е действие" е дебютната му книга.

 

Снимки на Августин Господинов:

1. Представянето на Klaxon Press Journal, в който са публикувани няколко стихотворения на автора, от 02.10.2014

2. Виена, август 2014

4. С музата на Августин

 


 

редактор: Христина Мирчева