Мария Василева: "Който не е чувал името на Гауденц Б. Руф или не живее на тази планета, или..."

03.11.2014
Снимка 1

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ...
Колекцията от съвременно българско изкуство на Гауденц Б. Руф

 

5 Ноември 2014 - 7 Декември 2014
откриване 5 ноември, 18.00 часа

Който не е чувал името на Гауденц Б. Руф или не живее на тази планета, или още не се е родил, или най-реалистично – не се интересува от българската култура. Вече 20 години този швейцарски гражданин подпомага развитието на съвременното българско изкуство като замества министерства, общини, музеи, фондации. Един единствен човек е направил повече от всички тези институции взети заедно.

Още като посланик на Конфедерация Швейцария в България в периода 1996-2000 г. Гауденц Руф отваря резиденцията си за изложби и за българската публика. Организира представяния на Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Кирил Прашков, Кольо Карамфилов, група „Ръб“ и други. Тогава поставя и началото на колекцията си като откупува някои от показаните произведения.

В този момент подкрепата на един западен дипломат е от изключително значение. Съвременното изкуство е непопулярно и обградено от враждебност и неразбиране. Художниците се опитват да променят втвърдените възгледи на обществото по отношение на изкуството като цяло. Затова активното и искрено съдействие на Гауденц Руф изгражда тяхното самочувствие и дава видимост на творчеството им.

Руф никога не прекъсва връзките си в България, въпреки че дипломатическата му кариера го изпраща на различни места по света. След пенсионирането си той решава да инвестира още време, усилия и средства в нашата художествена сцена като създава Наградата Гауденц Б. Руф за съвременно изкуство. В продължение на пет години това е едно от най-важните събития в страната. Организира се с подобаващо голям награден фонд и на много високо професионално ниво – международно жури, изложби на номинираните художници, издаване на каталози.

След като решава, че формулата на тази награда се е изчерпала, Руф открива възможност за подпомагане на изкуството чрез спонсориране на проекти. С негово финансиране се случват голяма част от изложбите и изданията за съвременно изкуство у нас.

През всичките тези години Гауденц Б. Руф събира български произведения. Следи пазара не само у нас, но и в чужбина. Така натрупва колекция от около 100 отделни работи и серии – живопис, графика, рисунка, фотография, обекти. В тази колекция водещ е личният вкус. Тя не е правена с някаква далечна перспектива, а напълно изразява чувствата на колекционера. Именно за това е толкова въздействаща.

Колекцията съдържа работи още от изложбите в резиденцията – такива са цикълът на Лъчезар Бояджиев „Навътре/Навънка..., пак навътре“, „Психеделично езеро“ на Правдолюб Иванов, серията „Глинено лице“ на Кольо Карамфилов, работите на Надя Генова, Моника Роменска, Емил Миразчиев и други. От доайените на съвременното българско изкуство правят впечатление и имената на Недко Солаков, Валентин Стефанов, Нина Ковачева, Сашо Стоицов, Калин Серапионов, Елена Панайотова, Васил Попов, Божидар Бояджиев.

Гадунц Б. Руф през годините не губи интереса и чувствителността си към новите имена, които се повяват на сцената. Не случайно и във връчваната от него награда имаше специална секция за млади автори. Днес в изложбата виждаме художници от най-новото поколение като Рада Букова, Самуил Стоянов, Леда Екимова, Камен Стоянов, Коста Тонев, Десислава Унгер, Стела Василева, Боряна Венциславова. Една от последните значителни покупки е цикълът от 71 рисунки на Нестор Ковачев „Привързаният балон“, който е създаден по мотиви на филма на Бинка Желязкова (по новелата на Йордан Радичков).

Работите са купувани от изложби у нас или от ателиетата на художниците, но и от панаири и частни галерии по света. Както гласи и заглавието на изложбата в Софийска градска художествена галерия: „следва продължение…“. Докато е тук, за да подреди колекцията си Гауденц Б. Руф не спира процеса. Най-пресните работи, които ще се присъединят към другите, са от току-що завършилата изложба на Александър Вълчев.

Като естествено продължение на дейността му в България Гауденц Б. Руф прави пореден жест и дарява 24 творби от колекцията си на фонд „Съвременно изкуство и фотография“ на СГХГ. Още едно много емоционално, но и мъдро решение. Защото едва ли има по-добро съдба за една частна колекция от това да попадне в солидна музейна институция при това с доказано отношение към съвременното изкуство.

д-р Мария Василева, Главен уредник - СГХГ

 

На снимките:

2. Коста Тонев, "Константите се менят", 2008
3. Стела Василева, "Първо действие", 2010
4. Самуил Стоянов, "Възли 1-3 / маркучи на газ", 2009

 


 

редактор: Христина Мирчева