Осма поредна изложба на Недко Итинов в галерия "Аспект", Пловдив

05.11.2014
Снимка 1
Календар на изложбите в Пловдив
 
 
Изложба живопис на художника Недко Итинов в галерия "Аспект"
Откриване: 06 ноември 2014 от 18.00 часа, пл. "Стефан Стамболов" 1а
Изложбата ще продължи до 26 ноември 2014.

 

В разгара на есенния културен сезон своя самостоятелна изложба в галерия "Аспект" реди Недко Итинов. Вече близо десет години традиционно през това време на годината и традиционно в "Аспект", художникът кани пловдивската публика да се запознае с новите му творби и да се наслади на майсторството му. Недко е от художниците, които не правят резки завои, но пък винаги изненадват, така е и този път – след двегодишна пауза той има какво ново да покаже и с какво да впечатли почитателите си.

За настоящата изложба художникът е подготвил двадесет картини – десет живописни работи върху  платно и десет върху картон. Съзнателно не употребявам израза „рисунка върху картон”, защото „рисунката” като термин навежда на мисълта за скициране, наброска с туш, молив или въглен, не предполага живописване.  А работите на Недко върху картон са завършени живописни произведения, по нищо не отстъпващи на една класическа живописна творба. В тях по-скоро се наблюдават елементи от графични техники, има мното рисунка, но всичко, и композиционно, и технически, и естетически, е подчинено на каноните на живописта.Затова и сме анонсирали  „изложба живопис”, защото всичко, излязло изпод четката на Недко, е живопис от най висока класа.

Характерно за изложбата е и фокусирането на твореца върху по-големи формати, платната му са с преобладаващи размери от около и над метър, работите под стъкло също не могат да се определят като камерни, което му  позволява да „се разгърне”, да защити идеите си по един изключително професионален начин. Отново се срещаме със специфичния негов растер, с така характерната есенна топла гама, с толкова обичания от Недко пейзаж, който някъде е пловдивски, другаде е само естетизирано изображение на гора, а особено се откроява цикълът пейзажи от Рим с типичните за града силуети на антични сгради и пинии.

Част от творбите са населени със специфични персонажи – стилизирани фигури на хора, животни, че дори и автомобили, умело вплетени в една условна среда, навяваща асоциации за Средиземноморие, за екзотика, дори за сафари в Африка. Условността преминава в картини, в които елементите са изведени на ниво символи и знаци – увиснали в пространството образи на риби, части от антични артефакти, древни печати и пиктограми.

Една богата на идеи експозиция, подготвена и поднесена от твореца с типичните за него високи критерии за професионализъм и естетика.

 

информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева