60 милиона години преди нас... сега в галерия "Резонанс", Пловдив

10.11.2014
Снимка 1

                                                ИЗЛОЖБА

                            СКУЛПТУРА, РИСУНКИ- ИВАН РУСЕВ

                       „ПРЕДИ 60 МИЛИОНА ГОДИНИ - РЕКАТА“

 СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА МАРИЯ И НИНА РУСЕВИ – ЖИВОПИС

 

ОТКРИВАНЕ: 11 ноември 2014 от 18.00 часа

ГАЛЕРИЯ „РЕЗОНАНС“,  УЛ. „ПАРЧЕВИЧ” №14, ГР. ПЛОВДИВ

 

Четири поколения художници събра в своето пространство галерия "Резонанс". Автопортрет на Мария Русева от 1974 година посреща гостите, които ще видят градèжите от мрамор, камък, итонг и пръстени тухли на скулптора Иван Русев, както и последните мащабни живописни платна на Нина Русева. В малкия салон са подреден и рисунките на най-младия талант - четири годишната внучка на Иван Русев . Ето какво споделя той:

 

Едно стечение на обстоятелствата направи така, че в годината на моят 60-ти юбилей дълбоко под основите на познатия ви „Мраморен град на изкуствата” в с. Илинденци, община  Струмяниq  успяхме да разкрием следите на огромна река, съществувала преди години, съответстващи на първите цифри от моята скромна 60 годишнина, но……….. 60 милиона години преди нас. Затова и  настоящето представяне се нарича „ПРЕДИ 60 МИЛИОНА ГОДИНИ - РЕКАТА“.

Всъщност с тази изложба искам да ви пренеса в атмосферата на този уникален с природата си Пирински край, където заедно с  приятели от фондация „Арт център-Илинденци” и моите близки в продължение на вече двайсетина години създаваме  един уникален творчески център -  музей за изкуство. И нещо повече, защото тук дори случайно преминаващите от местните хора, туристи и най-вече посещаващите ни младежи и деца, за които това място е вече актуално,  така, както става в големите музеи, понякога дори подсъзнателно, те се зареждат с кодовете на голямото изкуствоq за да го носят със себе си за цял живот като духовна потребност.

За да ви пренеса и в атмосферата на градежите за предстоящата изложба избрах материали,  от които създадох  фрагменти от пръст (така ще се нарича и композицията в средата на изложбената зала). Разбира се, освен познатите ви работи от любимия ми камък  „серпантинит“ ще видите и последните ми композиции от най-белия пирински мрамор.

И за да излезем от твърдостта на моите реализации, с голямо облекчение приех съгласието на дъщеря ми НИНА РУСЕВА, по-талантливият художник в нашето семейството (все пак е 3-то поколение), внучка на моята майка МАРИЯ РУСЕВА, която тази година навърши 90. В тази изложба представяме и един великолепен неин автопортрет, създаден преди години.

В кадри и звук по мой проект, обработени от нашия колега ЛЮБОМИР САВОВ ще видите цялостна атмосфера на авторският ми реализиращ се проект „Мраморен град на изкуствата“ и най-новият му етап „Преди 60 милиона години- РЕКАТА“.  

 Искам да благодаря на Антония Димитрова, артдиректор на галерия „Резонанс” за възможността   това представяне да бъде осъществено, на всички присъстващи,  уважили това събитие и на всички медии, отразяващи културни събития от този характер. Това е толкова важно точно сега,  точно в тази държава, където този вид изкуство е позабравено поради други проблеми.

 

Център за изкуство “Илинденци”

Една идея на скулптора Иван Русев още от 90-те години на миналия век става реалност и се развива до днес. През 1998 година група съмишленици и приятели подкрепят идеята и основават фондация “Арт център-Илинденци”.  Така на площ повече от 30 дка в уникална природна среда с изключително въздействащи природни гледки край с. Илинденци, община Струмяни фондацията започва изграждането на един неповторим по своя характер и мащаби скулптурен парк. Основен принцип при създаване на скулптурните произведения е те да са съобразени със заобикалящата ги среда, да служат на местните хора и гостите на това място. През този период е създадена внушителна скулптурна колекция. Реализирани са над 70 скулптурни проекта на съвременното парково изкуство на силни имена в скулптурата от България,  Австрия, Индия, Япония, Холандия, Франция, Словакия, Румъния, Гърция, Израел, Швеция, САЩ,  Канада, Мексико и др. Те убедително доказват, че изкуството може да променя и развива обитаемата среда в хармония с неповторимата природа. На това място редица млади автори намериха успешна среда за начало на творческата си дейност. В индивидуални и колективни, често пъти носещи определена функция проекти в Скулптурен парк Илинденци са монтирани стотици тонове творчески обработен мрамор. В този парк дори каменните пътеки са скулптурни произведения. Грандиозните количествени измерения като, че ли не са от такова значение. По-важен е приносът за съхраняването и продължаването на първоначалната сила на идеите, заложена от неговите създатели като нов подход в скулптурата, разширените възгледи за културен обмен и за ролята на съвременното изкуство в днешния глобален свят.

От 2005 година инициаторът на този парк започва реализацията на своя мащабен проект наречен от него „Мраморен град на изкуствата“. Идеята е да се създаде оригинална среда за представяне и на други видове изкуства. Наред с функционалния скулптурен проект „Форумът“, който представлява открит каменен театър с около 350 места, възможностите за развитие и представяне на различни изкуства на това място се разширяват. Ежегодните творчески прояви, провеждащите се художествени ученически и студентски практики превърна арт живота тук в непрекъснат годишен цикъл. Непрестанно увеличаващият се интерес от посетители го направи и забележимо артистично средище в страната ни. Изкуството със своята специфична сила успя да превърне неизвестното място в добре познат туристически-културен обект и динамично развиваща се възможност за положително влияние върху живота на местните хора.

 


 

КОЙ КОЙ Е?

 

ИВАН РУСЕВ

Иван Русев е роден е на 1-ви юли 1954 год. в София. През 1979 год. завършва Националната художествена академия, София специалност «Скулптура» в класа на проф. Величко Минеков. Основният материал на неговите творби е камък, понякога в комбинация с пясък, пръст и други материали. Има реализирани творби и от метал.

 

По-главни творчески участия, изложби и реализации в България и чужбина:

1981  Скулптурна композиция «Грифони», Театрален площад Шумен, бронз
1983  Колекция «Петер Лудвиг» Аахен, Германия, каменни скулптури
1985  «Композиция от два камъка» Сараутс, Испания
1988  «Две композиции» Oлимпийски парк в Сеул, Южна Корея
1988  Постоянна скулптурна изложба на открито Южен парк, София
1989  Скулптурна композиция «Кръстопът» Скулптурен парк Линдабрун, Австрия с колектив
1992  «Композиция от три камъка» Сейнт Йохан в Тирол, Aвстрия
1993  Колективна изложба съвместно с Габриеле Бергер в Галерията за чуждестранно
          изкуство, София
1999  Самостоятелна изложба «Реконструкцията», галерия «Райко Алексиев» София
2000  Скулптури «Музей на камъка» Ивасе, Япония
2001  «16 колони» Парк «Оборище», София
2003  Самостоятелна изложба Национален музей на българското изобразително изкуство, София
2003  «Арт център Юго Вутен» Гел, Белгия, каменни скулптурни композиции
2003  Композиция «Каменни градежи» Марково (край Пловдив)
2004  Самостоятелна изложба «50 колони», галерия «Кръг+», София 
2005  Скулптурна каменна композиция «Пет колони» пред МВнР, София
2000, 2008, 2009 и 2010 Каменни композиции от цикъла «Храмове», Индия
2009  «Кръстът», местността Рупите (Петрич)
2011  XVI Международна изложба «Скулптура и обект», Словакия - скулптурна
          композиция «Четири  каменни колони», Курортен Парк Пиещяни
2014  «Каменни портали», парковата зона на хотел «Хисар», град Хисаря.

От  2005 г. до сега реализация на мащабният авторски скулптурен проект «Мраморен град на изкуствата», Скулптурен парк Илинденци, с.Илинденци, община Струмяни. 

Иван Русев участва и в редица изложби организирани от куратори, галерии, арт колекционери. Негови творби притежават: Национален музей на българското изобразително изкуство - София, Софийска градска художествена галерия, Национален дворец на културата, Министерство на външните работи, «Музей на камъка» Ивасе, Япония, повечето градски художествени галерии в страната и пр.; частни колекции в България: София «Ателие-колекция Светлин Русев» и Плевен  Художествена галерия «Колекция-дарение Светлин Русев», както и в: Испания, Холандия, Австрия, Словакия, Мексико, Индия, Южна Корея, Франция, Германия - колекция «Петер Лудвиг», Белгия – «Арт център Юго Вутен» и други.

 

Носител е на много награди, по важни от които:

1985  «Артери» - за най-добро постижение в областта на пластичните  изкуства за 
           годината - Сан Себастиян, Испания
1986  Първа награда за най-добра скулптура на открито - Варна
2004  «Славяна» - награда за годината за най-добра самостоятелна  изложба за 2003 в НХГ.

 

 

НИНА РУСЕВА

Нина Русева е родена на 28.11.1977г. в гр. София, живее и работи в гр. София.
 
2002 Завършва НХА в гр. София, специалност "Живопис" в класа на академик                                    
         Светлин Русев.Квалификационна степен "Магистър".
1996 Завършва Средното художествено училище за приложни изкуства в 
         София, специалност "Текстил".

 

Самостоятелни изложби:

 

2014 Галерия ”Астри” София,  ”Брегове”
2014 Галерия на Българския  културен институт "Дом Витгенщайн", Виена  
         ”Картини от пътя”
2012 Галерия „Райко Алексиев” София , ”Обичате ли да рисувате ?”
2011 Галерия „София Прес” – „По нова земя”
2009 Изложба съвместно с проф.Ивайло Мирчев „Учител и ученик” в
         галерия „Де Куесте” гр.Хеерде, Холандия
2009 Галерия „Кръг +”, Антарктида”, гр.София
2008 Галерия „Минерва”, гр. София
2002 Галерия „Арт 36” гр. София
 
Участва в множество общи художествени изложби в страната и чужбина, някои от тях са:
 
2013 «Национални есенни изложби» Старинен град Пловдив
2011 Изложба "Българско съвременно изкуство в колекцията на Европейският
         парламент"
2010 Номинирана за голямата награда в конкурса  «Национални награди 
         Алианц България  за живопис, скулптура и графика», София
2009/2010 Първо Дунавско Биенале, международна изложба на млади
         художници от крайдунавските  страни,  Музей на изкуствата „Мюлестейн      
         Данубиана” – Братислава, Словакия;
2009 Колективна изложба - конкурс «Годишни награди на М-тел за
         съвременно български   изкуство», Варна
2009 Български културен институт, Братислава , ”Двама братя”
2007 Национален конкурс за млади художници организиран от
         международната фондация  „Св.Св Кирил и Методий”  и  Националната
         галерия за чуждестранно изкуство, гр. София
2007 Изложба  „77” в галерия „Арт плюс”, гр. Пловдив
2006 Галерия „Кръг +”, гр.София
2006 Живописен пленер в „Арт Център Илинденци”
2002 Изложба в Брюксел, Белгия
2003 Изложба галерия „Кръг +”, гр. София
2000 Изложба в „Културен център” – Виена, Австрия
 
Награди :
 
2011  Годишна награда на кмета на район «Изгрев» в изложбата „Отражения”
2009  За живопис от конкурса „Родени и независими”, организиран от
          Министерството на културата и СБХ;
2009  За млад автор от Столична община, район  «Изгрев» и СБХ;
2008  За живопис и графика от СБХ  и Столична община, район «Изгрев»;
2004  Национален конкурс за млади художници, организиран от междуна- 
           родната фондация „Св.Св Кирил и Методий” в изложбен център
          «Шипка» 6, София  - II награда за живопис.

 

Нейни картини притежават някои частни колекции в България, Франция, Германия, Италия, Израел, САЩ, Холандия, СГХГ  и Колекцията на Европейския парламент.

 

информация: галерия "Резонанс"

 


 

редактор: Христина Мирчева