Група „8-ми март“: Кратка история на изкуството през последните 25 години в текстове и картинки

12.12.2014
Снимка 1

Представяне на книга

12 декември, петък, 18.00 часа, галерия Ракурси

Група „8-ми март“ не е конкретен сбор от художнички. Тя е по-скоро идея, около която през годините се обединяват различни автори.

От 1997 г. насам групата организира множество акции и изложби, които за първи път изявяват по категоричен начин женските гласове в съвременното българско изкуство.

Настоящето издание събира седем художнички: Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Даниела Костова, Надежда Олег Ляхова, Нина Ковачева и Силвия Лазарова, и кураторката Мария Василева. Всички те отговарят на 8 въпроса, свързани с актуалната ситуация в българското изкуство и мястото на всяка участничка в него.

В азбучен ред авторките подбират илюстративния материал и оформят по една част от книгата, а цялото сглобява Надежда Олег Ляхова.

По традиция в проекта е поканен и един мъж – художникът Лъчезар Бояджиев, този път в ролята на преводач.

Книгата събира част от натрупалите се напоследък мисли, емоции, страхове и надежди. Отговорите вървят от личното към общото и обратното. Тя е колкото художествен акт, толкова и задълбочен анализ на ситуацията. Може да се възприеме и като авторска книга, и като своеобразна история на изкуството, разбира се, с пълното осъзнаване на факта, че близката времева дистанция умножава многократно емоциите.

Публикацията е реализирана с подкрепата на г-н Гауденц Б. Руф, който ще представи изданието.

 

информация: Мария Василева

 


 

редактор: Христина Мирчева