Коледна изложба на Иван Христов - Грога отново радва пловдивчани в галерия "Аспект"

12.12.2014
Снимка 1

Календар на изложбите в Пловдив

 

Галерия "Аспект" Ви честити настъпващите Коледни и Новогодишни празници и има удоволствието да Ви покани на изложба-живопис на художника Иван Христов - Грога

Вернисаж: 16 декември 2014 от 17.00 до 20.00 часа

 

Коледната изложба в галерия "Аспект" и тази година е дело на Иван Христов-Грога. Наложил се през годините като един от основните художници на галерията, той представя деветата си самостоятелна изложба в Аспект, и в Пловдив. За нея авторът е подготвил 23 живописни платна с любимите си зимни пейзажи и „портрети на птици“.

Многократно съм имала възможност да представям Грога пред пловдивската публика и съм изключително щастлива от факта, че благодарение на моята галерия пловдивчани откриха един различен, интересен и по своему уникален творец. 

Вече прехвърлил 70-те, той продължава да работи активно и последователно, без да се влияе и нагажда според  нечии вкусове и желания, защитавайки естетическите си разбирания така, както го е правил цял живот.  След пенсионирането си от Художественото училище в Трявна, Грога се оттегли в родната си къща в село Думници и там, в тишината и спокойствието на своето ателие, създаде едни от най-хубавите си картини. А след като започна да излага в Аспект, вече десет години, в края на всяка година той представя първо пред пловдивчани картините, върху които е работил през годината. 

Грога не е продуктивен творец –  годишно създава двадесетина картини, като всяка от тях изпипва до съвършенство;  стилът му бива определян като хиперреализъм и фотореализъм, в много от работите му има и сюрреалистични елементи. Постоянен е и в разработваните от него теми – от години го вълнува опазването на природата и непоправимите щети, които човекът причинява на заобикалящия го свят; тишината и спокойствието на планината през зимата; постепенно изчезващите идилични села с техните стари къщи, затрупани под дебел сняг, с пушещи коминчета и светещи в мрака прозорци; някъде вали сняг, другаде звезди и луна се открояват на застиналото от студ тъмносиньо небе.

Част от картините в настоящата изложба Грога е посветил на така обичаните от него птици - в продължение на години той изучава този животински вид и създава изключително реалистични изображения. Не случайно в началото ги нарекох „портрети на птици“, те наистина са одушевени портрети в близък план и всяка птица носи различна емоция, има своя физиономия: „Скептик“, „Странна птица“, „Заплаха“.

Не бих искала да пропусна и трите натюрморта от изложбата – стилни и изискани, те биха били попадение за всеки ценител на този живописен жанр.

В навечерието на Коледа искам да пожелая на всички много здраве и късмет, любов и сбъднати мечти и Ви очаквам в галерия Аспект, сред приказния свят на Иван Христов-Грога, нека му се насладим заедно.

Изложбата ще продължи до 10 януари 2015 година.

 

информация и снимки:  Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

КОЙ Е?

Иван Христов - Грога
 
Роден на 27.02.1942 г. в с.Думници, Габровско. Живее и работи в с.Думници.


1969 завършва Велико Търновския университет "Св.св. Кирил и Методий"- специалност Плакат. След завършване на висшето си образование работи предимно живопис.

От 1980 до 2006 работи като преподавател по рисуване в Средно Художествено Училище в гр. Трявна.

Изложби

2010     Галерия Аспект - Пловдив
2010     Галерия Ларго - Варна
2009     Галерия Аспект - Пловдив
2008     Галерия Аспект - Пловдив
2007     Галерия Аспект - Пловдив
2006     Галерия Аспект - Пловдив
            "Човекът и труда" - Габрово
            "Лудогорие" - Разград
            "Човекът и природата" - Силистра
            "Родопа" - Смолян
            "Стара Загора"
            "Приятели на морето"
            "Национална изложба на учителите" - Велико Търново


Участва във всички окръжни изложби в Габрово след 1970.
Участва в много пленери в България и чужбина.
Участва в международни бианалета за хумор и сатира в изкуствата - раздел "живопис":
1989, 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005г, работи и върху екологична тема в два цикъла - "Гора" и "Зона".

Награди


1999 Международно бианале на хумора и сатирата в изкуствата - трета награда за живопис
2005 и 2006 Награда на общината -Обща изложба посветена на дните на Габрово
2005 Международно бианале на хумора и сатирата в изкуствата - специална награда за живопис на Mинистерството на Kултурата.
Национална изложба на учителите - Велико Търново - награда за живопис на издателство "Просвета"

Творби на автора могат да се видят в много галерии и частни колекции в България, САЩ, Гърция, Белгия.

 


 

редактор: Христина Мирчева