Светла Москова: "Поп арт" – знаци на времето

17.01.2015
Снимка 1
Светла Москова, изкуствовед, уредник Иконна сбирка към ГХГ - Пловдив
за изложбата на Георги Чепилев "Поп арт - знаци на времето"
 

Вестник "Марица" - Събота, 8 юли 2006 година

В изложбената зала на държавен архив, със съдействието на галерия "Жорж Папазов", Георги Чепилев представя изложба, посветена на популярното изкуство.

В своето съдържание тя има две посоки на творчески търсения. Едната е свързана с личните представи на художника за Поп арта, обвързани със знаците на нашето време и житието-битието на съвременния българин, а втората носи послания, свързани с неговите религиозни представи за дидактическото въздействие на християнското изкуство. Повествователният му изказ е простичък, но той е свързан изконно с историята на българската религиозна живопис. С легендата за св. Методий, дошъл в покоите на княз Борис и нарисувал сцената "Страшният съд". Тя е повод князът да приеме християнството, както и целокупният български народ. Но тук по-важно е посланието за греховните изкушения на човека и боязънта, че за греховете има наказания. Художникът кодира послания за Духовния зрак, изпратен на човека, за да може да чуе сърцето си и да се противопостави на съблазните.

И същевременно Георги Чепилев изгражда други творби, в които показва, че любовта е красотата на света, че тя е начинът човек да се спаси чрез нея. В този цикъл той ни представя откъслечни сцени от съвремието – на кафе, красива жена, прегръдка, модно облечено момиче – нов тип "икони". В някакъв смисъл те имат връзка с произведения, създадени от американската "машина на времето", чийто двигател е девизът – "всичко за продан".

В нейната система поп идолите на тълпите завладяват модерния свят, а за нашия свят това е един нов фетишизъм, превърнал ежедневния стремеж към усъвършенстване в живот за маниаци. Авторът е изкушен от културата на комиксите. В неговото изкуство се преливат идеите за съвършения изказ между образ и слово – рисунка и текст, в традицията на българската религиозна живопис и желанието за "кадриране" на живописния образ в близък план, чийто изказ граничи с мощната инвазия на рекламните билбордове.

Георги Чепилев е един изключително интересен творец, който се опитва по нов начин да открехне завесата към собствените ни мрачни тайни, към устрема ни към свобода на мисълта, към нескончаемия низ от условности и правила, в които човек трябва да намери себе си и собствения си път към святото и божествено откровение.

 

Изложбата е експонирата в "Държавен архив", Пловдив със съдействието на галерия "Жорж Папазов" на 19 юни 2006 година от 18.00 часа.

 

снимки:

1. Кадър от "Православен комикс" 2014
2, 3, 4:  Кадри от изложбата и отзиви в медиите

 


 

редактор: Христина Мирчева