Из летописната книга на Диаскоп: Светла Москова за изложбата "Поп арт" – знаци на времето"

18.09.2021
Снимка 1

Георги Чепилев

"Поп изкуство - знаци на времето"

изложба живопис, комикси

19 юни - 19 юли 2006

Държавен архив, Пловдив

Попартът като стил в изкуството се занимава с образи от ежедневието, станали неделима част от съвременното консуматорско общество. В днешно време човек се сблъсква с огромен обем зрителна информация, с възможност за самостоятелен избор на жанрове от Интернет, DVD, телевизия. Необходимостта да се помисли за връзка между бъдещата и масовата култура и да се осмисли както мястото на живописта сред всички нови явления, така и ролята на артиста в информационното общество, е мотивът за експозицията "Поп изкуство - знаци на времето" на художника Георги Чепилев. В салона на Държавен архив той показва колекция от експериментални картини, рисувани с маслени бои и комикси, в които иконната традиция и попартистичната иновация са в симбиоза. Творбите са вдъхновени от думите на художника Анди Уорхол: "Живеем в потребителско общество и трябва да познаваме историята - стилът няма никакво значение".

Светла Москова, изкуствовед, уредник Иконна сбирка към ГХГ - Пловдив за изложбата на Георги Чепилев "Поп арт - знаци на времето"

 

Вестник "Марица" - Събота, 8 юли 2006 година

В изложбената зала на Държавен архив, Пловдив със съдействието на галерия "Жорж Папазов", Георги Чепилев представя изложба, посветена на популярното изкуство.

В своето съдържание тя има две посоки на творчески търсения. Едната е свързана с личните представи на художника за Поп арта, обвързани със знаците на нашето време и житието-битието на съвременния българин, а втората носи послания, свързани с неговите религиозни представи за дидактическото въздействие на християнското изкуство. Повествователният му изказ е простичък, но той е свързан изконно с историята на българската религиозна живопис. С легендата за св. Методий, дошъл в покоите на княз Борис и нарисувал сцената "Страшният съд". Тя е повод князът да приеме християнството, както и целокупният български народ. Но тук по-важно е посланието за греховните изкушения на човека и боязънта, че за греховете има наказания. Художникът кодира послания за Духовния зрак, изпратен на човека, за да може да чуе сърцето си и да се противопостави на съблазните.

И същевременно Георги Чепилев изгражда други творби, в които показва, че любовта е красотата на света, че тя е начинът човек да се спаси чрез нея. В този цикъл той ни представя откъслечни сцени от съвремието – на кафе, красива жена, прегръдка, модно облечено момиче – нов тип "икони". В някакъв смисъл те имат връзка с произведения, създадени от американската "машина на времето", чийто двигател е девизът – "всичко за продан".

В нейната система поп идолите на тълпите завладяват модерния свят, а за нашия свят това е един нов фетишизъм, превърнал ежедневния стремеж към усъвършенстване в живот за маниаци. Авторът е изкушен от културата на комиксите. В неговото изкуство се преливат идеите за съвършения изказ между образ и слово – рисунка и текст, в традицията на българската религиозна живопис и желанието за "кадриране" на живописния образ в близък план, чийто изказ граничи с мощната инвазия на рекламните билбордове.

Георги Чепилев е един изключително интересен творец, който се опитва по нов начин да открехне завесата към собствените ни мрачни тайни, към устрема ни към свобода на мисълта, към нескончаемия низ от условности и правила, в които човек трябва да намери себе си и собствения си път към святото и божествено откровение.

 

  • Изложбата е експонирана в "Държавен архив", Пловдив със съдействието на галерия "Жорж Папазов" на 19 юни 2006 година от 18.00 часа.

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.