Ирина Желязкова в ХебросАрт: "Радост, граничеща с ликуване"

27.01.2015
Снимка 1

Календар на изложбите в Пловдив

На 29 януари (четвъртък) 2015 от 18.00 в галерия "ХебросАрт", Пловдив
се открива изложба-живопис на Ирина Желязкова.

Ирина Желязкова е непознато за пловдивския зрител име. Нейната изложба е дебютна самостоятелна изява, резултат от любителски творчески импулс и професионална подготовка в сферата на лингвистиката.

Може би именно владеенето на езици предизвиква сюжетната особеност на живописните й творби и оказва влияние на колорита във всяка една от тях. Авторката оформя поредици от картини със сходна сюжетна характеристика, добавя стилови специфики и индивидуална цветова гама, боравейки със средствата на живописта като литератор и подсъзнателно класифицирайки резултата - лирика, епос или драма.

Тя е разказвачът и нейна е волята да ни срещне с приказен тропически тукан или с полярна сова пред въображаемата стълба към небето, да ни предложи статични симетрични натюрморти като монументални алафранги, да ни облъхне с огненото дихание на пустинята в сюжетите от Тунис или чисто по женски да хвърли зрителя сред цветята. Като всички прохождащи в изкуството, тя е безкрайно любопитна и развълнувана от всеки сюжет, а липсата на рутина успешно се компенсира от чистата радост, с която подхожда към процеса на сътворяването.

Радост, граничеща с ликуване, което заразява и зрителя.

 


 

КОЯ Е?

Ирина Желязкова

Ирина Желязкова е родена в Пазарджик. Израства в среда на художници. Баща ù е Председател на Общински съвет за култура в края на 70-те и началото на 80-те години. Срещата и познанството с творци от Пазарджик и страната играе голяма роля в бъдещето ù на художник. 

Завършва Институт за живи езици в Тунис. Екзотичната тунизийска култура много често оживява в  творбите на Ирина.

Изобразителното изкуство е нейно хоби. Има няколко реализирани общи изложби в София.

Картини на Ирина Желязкова са собственост на колекционери в Америка, Англия, Германия и най-вече в България.

 

информация: Таня Банкова, галерия ХебросАрт, Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева