"Щрих и стих" - мост между визуална форма и литературен език

02.02.2015
Снимка 1

ЩРИХ и СТИХ е филмов формат за визуална поезия, обединяващ 6 авторски късометражни анимационни филма, базирани на 6 съвременни български поеми.

Идеята на формата е да обедини отличителни примери на съвременна българска поезия и анимация в една нова форма. Един от основните мотиви е създаването на мост между поезия и анимация, който свързва двете изразни средства в една нова художествена форма, наречена визуална поезия.

Как метафората на текста, синтезирана в една поема, би могла да се преведе на езика на киното? Какво се получава, когато се опитаме да създадем непринуден диалог между текст и образ чрез свободна авторска интерпретация? Това са основните мотиви, които ни обединиха около идеята на ЩРИХ и СТИХ.

Поетичните творби, по които са направени филмите са "Малко сутрешно престъпление", "Одеонъ" и "Естествен роман в 8 глави" на Георги Господинов, "Млекарката" на Димитър Воев, "100% настроение" на Дилян Еленков и "Постиндъстриал" на Калоян Праматаров.

Режисьорите са Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин и Борис Праматаров.

Художник-режисьорите избират поема и свободно интерпретират усещането си за текста чрез средствата на анимацията. Всеки от филмите има свой собствен характер и звучене.

Разкази за обречени хартиени корабчета, плуващи в нечия ръка, интимни препратки към емблеми в киното, сутрешни убийства по невнимание, сладоледени надежди, междуетажни настроения и индустриални откровения се преплитат в образите на 6-те визуални поеми от ЩРИХ и СТИХ.

В анимацията няма стилистични или жанрови ограничения. Тя носи силата на визуалните символи и метафори по подобен начин, по който поезията вплита символите и метафорите на езика. Водещо в проекта ЩРИХ и СТИХ е търсенето на диалог между аудио-визуалната форма и литературния език. Подхода на всеки режисьор е уникален и силно свързан с избора на художествения текст. Едни се спират на наративно решение, други надграждат поемата със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение.

ЩРИХ и СТИХ е иницииран и продуциран от Весела Данчева за Компот Колектив и финансиран от ИА "Национален Филмов Център".

Публичното представяне на проекта ще се състои по време на София Филм Фест, както и в
Suspacious Gallery - ул. "6-ти септември" 13 в София след средата на март.

 
Информация и снимки: Весела Данчева

 

ОЧАКВАЙТЕ! Разговор с Весела Данчева и с авторите на филма!

 


 

редактор: Христина Мирчева