Сезонът на слънцето: Колективна лятна експозиция, 2011 в галерия "Жорж Папазов"

20.07.2011
Снимка 1


Галерия „Жорж Папазов” представя

"Сезонът на слънцето"

Колективна лятна експозиция, 2011
от 18 юли 2011 до 26 август 2011
 

Месец август и даже малко от края на юли е времето, когато галерия „Жорж Папазов” има възможността, извън самостоятелните изложби на автори от България и чужбина, да показва богатството от живопис, скулптура, графика, рисунка, литография и колаж чрез събрани произведения от творци, с които работи през годините.

„Сезонът на слънцето” обединява произведения, а и цели цикли на художниците Любен Диманов, Стоимен Стоилов, Милко Божков, Ангелос Пападопулос, Ангел Василев, Николай Няголов...

Любен Диманов, който от години живее в Париж и с чието доверие и близко приятелство се ползваме, е предоставил не само прекрасните си картини с изображения на девойки, но и цикъла акварели „Танцуващи в дъжда”, колажи на актови фигури, пастели... Графиките ни връщат към юношеските спомени за луксозното издание „Сонетите на Шекспир” с илюстрации от маестрото.

„Сънища” представя друг български автор, живеещ в чужбина – Стоимен Стоилов: „Сънят на актрисата” и „Сънят на Капитан Немо” са нови творби с предизвикателствата на смесената техника.

Акцент в изложбата е поликомпозицята на Милко Божков, изградена от осем панела. При вглеждане отблизо, между накацалите по жицата лястовици се разчитат букви, образуващи от началото до края „ОТЛИТА ЛЯТОТО”. Картината стана емблематична като корица за варненското списание за литература и изкуство „Простори” – брой първи, 2011 г.

На горещия сезон се опира и Николай Няголов с морската поредица „Призрачен град", „Лунна пътека”, „Отражения”, „Фарът”, „Риба” - бягство от града и бягство към природата, когато абстрактната живопис е достатъчна сама по себе си за поривите на духа.

„Summertime” - поредица на гост-художника от Гърция Ангелос Пападопупос е в другата крайност - на реализма, в чийто платна с прецизна рисунка разпознаваме лицата на именити джаз-музиканти.

Продължаваме с пейзажните диптиси от „Слънчеви пътеки” на Стефан Георгиев и неговите „Природни храмове”; с чудатите градски разкази в разказа на Ангел Василев за ухажори, пловдивски кокони и любовни свади от всеки вид.

На последно, но не по значение, място, а по-скоро като „черешката на тортата” е дамското присъствие. Нина Златева отново ни трогва с многообразие от теми, с богатство на фантазия и приказни сюжети: „Между небето и земята”, „Присъствие”, „Любовно”... Вероятно има защо Вихра Григорова да я сравнява с „продавача на надежда” от Джани Родари.

Калина Атанасова, Пенка Никова, Лили Кючукова...

Разбира се, за всеки един от авторите може да се говори по отделно и по много. Но най-добре е техните творения да бъдат видени отблизо.

Тазгодишната обща изложба е със специалното участие на колекция от картини на покойния вече Димитър Лалев. Голямоформатните платна с размери 120х120 и 150х130 са от различни цикли на художника. Предстои самостоятелно представяне на Димитър Лалев в галерия „Жорж Папазов”.

Пожелаваме да всички ценители на изкуството да изживеят пълноценно „Сезонът на слънцето”, докато лятото не е отлетяло с лястовиците на юг.

автор: Ина Мирчева

снимки: Личен архив

Още тук