Малкият "голям" формат в галерия "Аспект"

26.02.2015
Снимка 1

  Календар на изложбите в Пловдив

 

"Малкият голям формат" в галерия "Аспект", Пловдив

                   от 04 март 2015 до 26 март 2015 година

 

И през тази година в галерия "Аспект" спазваме традицията в началото на първия пролетен месец  да представяме колективна изложба. Нашата публика през годините имаше възможност да види различни интересни проекти като „Нещо старо, нещо ново“, „Извън стандарта“, „От реброто Адамово…“, като някои от изложбите вече  имат по няколко издания. Тази година залагаме за втори път на „Малкият голям формат“, първата изложба под този надслов беше през март 2012 и е една от най-успешните колективни изложби във вече десетгодишната история на галерията.

В настоящата изложба съм поканила двадесет и трима изявени художници да покажат картини  до размер 30х30, без да ги ограничавам в тематиката. Малкият формат, поради своята достъпност като цена и възможност за лесно експониране в ограничени пространства, е доста експлоатиран и от творците и от галеристите, но това в никакъв случай не означава, че може да бъде подценяван, напротив – той е своеобразен тест за твореца, доказателство за неговото майсторство и за степента на владеене на „занаята“. Много по-лесно за един художник е да развие идеята си върху голямо платно, даващо му свобода на действие и пространство за изразяване, докато малкото  изисква друг подход – да се концентрира, да „влезе“ в картината и да успее с минимум изразни средства да постигне максимално внушение. 

Именно това прави малкия  формат „голям“, това е и причината някои автори да го избягват, но в интерес на истината трябва да кажа, че всички поканени от мен  художници с удоволствие приеха да участват и предоставиха по няколко творби, които в по-голямата си част са рисувани специално за тази изложба.

Участници

Естествено  най-силно е присъствието на  пловдивчани – Недко Итинов, Валери и Нели Ценови, Вихра Григорова, Георги Щърбев, Ели Станчева, Здравка Василева, Илия Желев, Лили Кючукова и Румен Нечев са автори, с които галерия Аспект работи активно и чиито имена не се нуждаят от специално представяне.

Пловдивската публика ще има удоволствието да види и творби на утвърдени имена от цялата страна като Валентин Асенов-Хъкала, Владо Запрянов и Владо Чукич, Нина и Иво Петрови, Иван Стратиев и Иван Христов-Грога, Николай Добрев и Цветан Лазаров; на младите и обещаващи Мария Райчева и Кирил Харалампиев, на „художника на маковете“ Хикмет Четинкая и на Неделчо Нанев, който вече не е между нас. 

Пъстра палитра от възрасти, стилове, теми, цветови гами и настроения; живопис, рисунка и графика съжителстват хармонично в залите на галерия Аспект.

 

Второто издание на изложбата "Малкият голям формат", което с така представените автори и произведения, е своеобразен паноптикум на съвременното българско изобразително изкуство, ще бъде на разположение на публиката от 04 март до 26 март 2015 година.

 

информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

редактор: Христина Мирчева