"Дом на хумора и сатирата", Габрово: "Тук ключовата дума е смях!"

04.03.2015
Снимка 1

 

В Музей "Дом на хумора и сатирата" продължава поредицата от изложби, посветени на паметни годишнини.

 

След "Габровски шеги" в зала 5, екипът на "Веселата къща" предлага подбор от 33 плаката на 20 автори от България, Иран и Япония, визуализирали със средствата на своето изкуство мотото на Дома "Светът е оцелял, защото се е смял".

Изложбата ще отвори врати на 5 март  2015 година в зала 6.

Японците твърдят, че времето, прекарано в смях, е време, прекарано с Бога. Тъй като всяка изложба е синтез между човешкото и божественото, достатъчно е да се разходим сред експонатите, за да усетим досега с двете начала. Когато гледаме плакати, очакванията ни са за ново познание - плакатът е вид информация, оттам – и път към знание и емоции, идещи от естетическия заряд на всяка творба.

Какво ще видим в най-новата изложба от фонда "Хумор на народите"?

Безспорно, това са 34 отговора на въпроса за оцеляването на света! Всеки от авторите е категоричен, че най-лесният начин е чрез усмивка, чрез смях, представени ту като ведро човешко лице, ту като стилизирани популярни персонажи, ту като алегории зад познатите предмети. Творците ни повеждат в една очарователна вселена от усмихнати човешки лица, моделирани от цветя (У.Г.Сато), от географски названия (Лейла Салими), дори до болка познатите ни сърп и чук могат да грейнат като усмихнато лице (Н.Атанасов), а един ключодържател може да е съставен само от ...усмивки (Дамян Дамянов). Сред експонатите ще видим творби на автори с награди за плакат от различни издания на Международното биенале (на проф. Тодор Варджиев, Милена Абанос, Люба Томова, Ненко Атанасов).

И на тази изложба названието не е избрано случайно: това е мотото на Дома, негова запазена марка вече повече от 40 години.

Тогава, преди 40 години, обновената и модернизирана сграда на една бивша кожарска фабрика се превръща в нещо неповторимо, наречено Дом на хумора и сатирата.

Това "нещо" си има рожден ден - 1 април 1972, има си и любимо мото (сега бихме казали лого) и дори нещо като фамилен герб – своя емблема. Мотото – "Светът е оцелял, защото се е смял" е специално поръчано от неуморния първи директор Стефан Фъртунов на поета – сатирик Радой Ралин, за дълго намиращ се в немилост заради своите "Люти чушки". Най-напред в публичното пространство мотото се появява в каталога на Първото международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика през 1973.

Емблемата пък – стилизираната като земно кълбо габровска котка, също специално поръчана, е дело на художника Богдан Бенев. Ето така тази неголяма изложба става повод да надникнем в аналите на Дома на хумора и сатирата и да си спомним за творци и жизнени съдби, свързани с Габрово или достойно вградени в темелите на културната история на града.

Изложбата "Светът е оцелял, защото се е смял!" очаква своята любознателна и отзивчива публика.

Изложбата може да бъде видяна до 28 март 2015 година.

 

информация: Венета Георгиева - Козарева,
                       Музей Дом на хумора и сатирата
                       5300 Габрово, ул. „Брянска” 68

 


 

редактор: Христина Мирчева