"Вино и смях" - изложба карикатури в крайдунавския Видин

16.03.2015
Снимка 1

 

Музеят "Дом на хумора и сатирата" в Габрово гостува със своя колекция на фестивала „История и вино”, с който ще започне туристическият сезон във Видин.

 

Поканата е на Община Видин и Регионалния исторически музей в дунавския град. Както средновековната крепост „Баба Вида” е емблема на града, така и червеното вино от регионалния сорт грозде гъмза е прославило своя край.

На фона на тези дадености чудесно ще се впише колекцията от 31 карикатури на 24 автори от 13 държави. Творбите няма да агитират публиката, няма да убеждават никого дали и колко да си пийва, само ще се присъединят към кохортата, вдъхновила се от божествения еликсир. Всеки знае поне един стих, народна мъдрост или песен, прославяща магията на гроздовата напитка.

 

Карикатурната изложба "Вино и смях" се открива на 20 март 2015  от 11.00  в музея "Кръстатата казарма", Видин

В експозицията няма да видите поставен на пиедестал поклонник на Дионис или Бакхус и на червеното вино, но няма и никой осъдително да ви размаха пръст. Просто елегантно, с широка усмивка, понякога и по-остро, ще разберете какво мислят карикатуристи от Азербайджан, България, Гърция, Иран, Испания, Италия, Латвия, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и Франция по тази необятна и толкова привлекателна за творци от всички епохи тема. Дали наистина в чашата не са се удавили повече хора, отколкото в морето?

Потърсим ли присъствието на национални характери, непременно трябва да разгледаме първо творбите на големия Борис Димовски, считан в Дома на хумора за един от духовните бащи на Музея. Ведър смях блика от всяка от петте му карикатури, но и много симпатия и великодушно потупване по рамото на нашенци. Датираната рисунка пък ни връща към времето, когато се изгражда институцията и предстои първата най-голяма международна проява – Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (през 1973 г.). Историите с бъчви, които ни поднася Георги Чалъков, излъчват друго настроение – от миролюбивата двойка пиян като прасе/с прасе, през домашната „драма” до „самокритичния” любител на чашките, художникът ни е разказал цяла семейна сага.

Непременно трябва да обърнем внимание на двете български участнички: Мая Чолакова и Нежна Филипова. В техните творби има и поезия, и философия, и красиво намигване към влюбената двойка – с чаша вино кучето и котката могат да разрешат всеки заплетен проблем и да преодолеят всякакви пречки помежду си.

В карикатурите на художниците от Балканите няма да открием диви страсти, а премерени и елегантни сюжети, които, както и художествените интерпретации, се вписват в общата тоналност и правят изложбата съзвучна и завършена. На публиката й остава само да възкликне „Благословено Вино! и да вдигне чаша за успеха на фестивала „История и вино” в град Видин.

информация: Венета Георгиева - Козарева, Музей "Дом на хумора и сатирата", Габрово

 

На снимките карикатури от:

1. Борис Димовски
2. Христофор Дичев
3. Жан Лоик Белом, Франция

 


 

редактор: Христина Мирчева