Ретроспектива на брилянтния Ясен Гюзелев в СГХГ

23.04.2015
Снимка 1

Ясен Гюзелев

РЕТРОСПЕКТИВА

30 април 2015  – 31 май 2015

Откриване: 30 април (четвъртък) 18.00 часа

Ясен Гюзелев е от малкото български илюстратори, чиято продукция  е ориентирана почти изцяло към чуждестранни издателства. Неговата професионална дейност започва в края на 80-те години още като студент в Националната художествена академия. През 1990 заминава за Италия, сътрудничи на различни издателства, рисува таро карти, започва илюстрации към Пинокио. Рисува Пчелната царица от братя Грим, след това Артур и Ескалибур, Рожденият ден на инфантата, Дама пика, Орфей и Евридика, Сократ. И безспорната кулминация в досегашното му творчество - Алиса в страната на чудесата. Когато започва да работи върху Алиса достига до евристичната идея в ядрото на книгата да бъде една картина, от която всеки оформител може да взима различни сцени и фрагменти. След първата й реализация, осъществена от берлинското издателство Auflau-Verlag (2000), следват седем издания на различни езици  - китайски (2002), английски (2003), испански (2007), български (2010), корейски (2011).

Микеланжело, Дон Кихот, Кралят на златната река, Оливър Туист, Големите надежди, Баскервилското куче са следващите книги, илюстрирани от Ясен Гюзелев. Всички те са изпълнени с изключително прецизно и почти всяка е различна.

 

"Докато човек, особено съвременния човек, се опитва непрекъснато как да свърши една работа по-бързо, аз вървя по обратния път –  търся само качеството, търся продукта, който знам, че трябва да направя, независимо колко единици време ми струва. Почти никога не използвам една и съща техника, едно към едно с предишния си проект. Всяка нова работа я виждам по различен начин и тя изисква ново намиране. Това не е самоцелно. Винаги ми се е струвало, че ако тръгна да работя рутинно, някак си ще стана безинтересен на себе си, а и на другите със сигурност."

                                                                              Ясен Гюзелев

 

Този подход  и брилянтното рисуваческо умение са оценени от издателите и читателите. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Спечелил е Luchs, награда от радио Бремен и  Die Zeit за Пчелната царица и ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); Luchs, награда от радио Бремен и  Die Zeit за Алиса в страната на чудесата (2000); диплома от Златният молив на Белград (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); Luchs, награда от радио Бремен и  Die Zeit за Дон Кихот; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство Хр.Г. Данов за Алиса в страната на чудесата (2010).

Изложбата проследява творческия път на Ясен Гюзелев от изящните рисунки, правени през 1978 година в Художествената гимназия до последните, току що направени илюстрации към Декамерон на Бокачо.

 

По време на изложбата очаквайте премиерата на Алиса в огледалния свят  и второто издание на Алиса в страната на чудесата.

 

Информация и снимки: Красимир Илиев, куратор на изложбата, СГХГ

 


 

редактор: Христина Мирчева

снимка на художника: Личен архив, Пловдив, Есенни изложби 2012