Цигулка рисува "Странните неща" на Стефан Бонев в "Тракарт"

09.05.2015
Снимка 1

Цигулката на Мичо Димитров ще "рисува" по разкази от Стефан Бонев  на премиерата на "Странните неща"

 

Цигуларят – художник Мичо Димитров, музикант на годината за 2013, ще свири на премиерата на новия сборник с разкази на Стефан Бонев „Странните неща”. Двамата имат намерение да сътворят един нов сетивен свят, изграден от текст, музика, живопис и чисто вдъхновение. Откъси от творби на писателя ще чете актрисата от Драматичен театър Мария Генчева, а книгата ще представи нейният редактор проф. дфн Клео Протохристова.

 

Събитието ще бъде на 12 май 2015 от 18.00 в пловдивския културен център "Тракарт"

 

„Странните неща” е вече по рафтовете на книжарниците. В четвъртия си сборник майсторът на късата проза е включил 24 разказа или две дузини, както обича да казва проф. Протохристова. Книгата е с логото на издателство „Летера” и посреща с невероятната си визия, дело на Васил Киров, чието дело е цялостната визия на изданието.

Бонев потапя читателя си в свят, в който буквите и думите копират своя създател, говорят от името на автора, регистрират партии и коалиции, борят се за власт, съвсем по човешки си подливат вода, замерват се алинеи, параграфи и популизъм, стремят се да заемат първото място в абзаца и в изречението, в заглавието на разказа и накрая - в името на самата книга „Странните неща”. Но това е и свят, в който любовта и добротата превръщат една обикновена монета в икона, творяща чудеса. Свят, където старият пън съумява да върне вярата на отчаян самоубиец и на отявлен алкохолик, а накрая да съгради дом за нов живот в прогнилата си сърцевина. Това е мястото, където възрастният градски плакатаджия получава гълъб за последната си Бъдни вечер, а договорът за ипотечен кредит се превръща в идилична рисунка, създадена от неумела детска ръка. Но пак тук разумът охранява килията с фантазиите на автора, а най-светлите му чувства са се преквалифицирали в надзиратели на евентуални престъпни намерения.

През тази реалия е прокаран и булевардът на стъпканите чувства, но той преминава и покрай тихата кръчма на забравата, магазинчето на продавачката на сувенири, дома на градските птици, ресторантчето на Дияна и бакалията на бай Павел. Само на това място авторът може да се ожени за музата си, за да я превърне в свой редактор, а обещаващият университетски преподавател да крещи из квартала, че обича безумно една от дипломантките си. И всичко това се случва, докато мрачният финансов инспектор сънува предстоящата си среща при общинския секретар. Той се е оказал сляп за пъстрото и весело чичопейче, което чурулика игриво на перваза пред хотелския му прозорец. Птичето също не го е видяло. Различни светове, които преминават един през друг, без да се забележат.

 

А ето какво казва в предговора към книгата нейният редактор - проф. дфн Клео Протохристова:

"Разходката, на която Стефан Бонев кани читателя си, бяга от популярните, гарантирано успешни маршрути. Тя задържа вниманието му върху привидно незначителни неща, от които не бихме очаквали да произведат сюжет, приучва го да се вслушва в безмълвието на предметите, да усеща динамиката в парализата на бездействието, помага му да съзре надеждата в безнадеждността, да отгатне неизреченото, да доизмисли недогледаното. Показва му как безсловесното може да бъде ословесено, как баналното се превръща в героично или как мракът на самотата изсветлява в ореол на святост. Приканва го също да надникне и в направата на разказите, в опитите им за авторефлексия. И, най-сетне, апелира към собствената му способност за съпричастие, смирение и доброта."

 

КОЙ Е?

Стефан Бонев

 

Стефан Бонев е член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Дружеството на писателите – Пловдив. Автор е и на сборниците "Разкази за двама" (2005), "Изпит по летене" (2009), който печели награда "Пловдив", и "Пред прага на храма" (2012). Негови разкази са публикувани в две антологии в САЩ през 2003 г. ("Thresholds" и “Two lines", в превод от Зоя Маринчева). Разказът му "Стареца" влиза през 2010 г. в сборник на "Булвест 2000" с тестове за кандидатстване след 7 кл., а "Късогледство" е даван за превод на чешки на държавен изпит в ПУ "П. Хилендарски". Друг негов разказ, „Писмо за надежда“, през 2013 г. попада като единствен художествен текст в пособието „Текстове и задачи за развитие на четивни умения”, създадено по Програмата за международно оценяване на учениците - формат PISA (Programme for International Student Assessment), а творбата на Бонев „Клошарят“ е включена в помагалото за подготовка за изпита по български език и литература след 7-ми клас на издателство „Азбуки – Просвета“, озаглавено „Трансформиращ преразказ? Това е лесно!“

През 2011 г. разказът му „Агенция „Среден пръст“ печели специална награда в конкурса „Писането е лудост“ на мюнхенското мултимедийно издание „Public Republic“. Бонев организира свой Национален литературен конкурс, носещ името "Недоизречено", който има вече седем издания. През октомври 2013 г. вестник „Труд“ обяви Стефан Бонев за един от успелите българи, като му отдели цяла страница в сайта и в хартиеното си издание.

И няколко думи за творбите на Стефан Бонев от проф. Огнян Сапарев, редактор на първата му издадена книга „Разкази за двама“:

„Тези къси разкази са доста необичайни за българската литературна практика. И не просто като жанров коктейл, а като естетическо предизвикателство към читателите. Тези кратки разказчета, тези “игри на перото”, могат да сепнат всеки разглезен от популярни четива ленивец. Защото изискват по-внимателно четене и по-изкушена литературна чувствителност. Това е дръзка смес от гротеска и лирическа импресия; това е проза изповедна и игрова, наивна и направена, фейлетонна и параболична… Изобщо – литературно изкушена и подчертано градска. Тя прави шокиращи смислови скокове с помощта на буквализирани метафори и алегории; осъществява впечатляваща комбинация на ниски битови детайли и високи фантастични трансформации. И ако в много случаи това е модел от типа “чудото в/на всекидневието”, истинският въпрос е в характера на това чудо, което варира в широкия диапазон поетично – фейлетонно – сатирично-гротескно."

 

информация: Организаторите

 


 

редактор: Христина Мирчева