"Спирала" на Евгени Батоев в галерия "Юзина", София

21.05.2015
Снимка 1
Евгени Батоев
 
СПИРАЛА
 
21 май 2015 – 4 юни 2015,
Откриване: 21 май, четвъртък, 19.00 часа

 

Евгени Батоев е млад живописец, чието име все още е непознато у нас. Той израства в Лондон, където и завършва художествено си образование. Известно време се занимава с литература, след което отново се връща към живописта.

Стилът му може да се определи като фантастичен абстракционизъм – работите му „разказват” истории; в тях могат да бъдат открити не само различни препратки към историята на изкуството, но и десетки асоциации със съществуващата или измислената реалност.

Евгени Батоев определено е откритие за българската художествена сцена. Произведенията му се отличават – както поради спецификата на полученото образование и възможността да израсне сред световни образци, така и поради интересите му към кино, музика, литература и богатото му асоциативно мислене.

Заглавието на изложбата „Спирала” е вдъхновено от една от последните фотографии, която Аарон Хотчнер прави на Хемингуей за книгата „Папа Хемингуей”. На нея великият писател е застанал между две снимки – на матадор с бик и елен. Батоев се спира на цитат, отнасящ се до снимката „...Бикоборството. И ловът. Но той е странно отстранен от тях, като че ли никога не са били част от неговия живот.”

Обикновено с термина спирала описваме процесите на съзнателно движение нагоре. За Евгени Батоев спиралата има много по-сложна символика. Тя изобразява разноликите движения на живота, управлявани от интелекта и емоциите, или напълно неподлежащи на контрол и движени от своя собствена логика. Хемингуей е избран не случайно като отправна точка за изложбата – заради мощта на личността, но и заради съдбата, увлечена от силата на обстоятелствата.

Живописта на Евгени Батоев съдържа много от напреженията, скрити в многопосочните планове на житейската спирала. Те са изпълнени с линии, които образуват нервни възли и неочаквани точки на напрежение. Всичко в картините ни тласка по безкрайните пътеки на изучаване на възможностите за оцеляване. Тази сензитивна живопис, инспирирана от класиката, традициите на автоматизма и графитите, се превръща в пътуване към сърцето на собствената памет.

 

информация и снимки: Мария Василева, куратор, СГХГ

 


 

редактор: Христина Мирчева