Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА

17.07.2015
Снимка 1
Софийска градска художествена галерия и Институт за съвременно изкуство – София
съвместно с:
Фондация за гражданско общество, Ню Йорк
и международна мрежа Награди за млади художници
представят:

 

Изложба на номинираните художници за
Наградата за съвременно изкуство БАЗА:

Стела Василева
Владислав Георгиев
Кристина Иробалиева
Павел Лефтеров
Десислава Унгер
Александра Чаушова                                                                                           

                    
21 юли 2015 – 30 август 2015, откриване 21 юли, вторник, 18.00


През 2015 г. за осми път се провежда Конкурсът за Наградата за съвременно изкуство БАЗА. Ориентирана към художници до 35 години, тя е единствена по рода си в България и се изразява в стипендия за пътуване и резиденция в Ню Йорк за месец и половина. Конкурсът се провежда на два етапа. През пролетта на всяка година жури от избрани специалисти селектира между четири и осем млади автори, които по-късно показват работата си в обща изложба. В деня на откриването журито заседава за втори път и определя носителя на наградата, ръководейки се и от представянето на художниците в изложбата.    

Пребиваването в Ню Йорк, организирано от Фондация за гражданско общество,  включва програма за срещи с куратори, посещение на галерии и художествени институции, сътрудничество с художници от други страни, както и възможност за изложба или презентация на работите на художника. Разширяването на професионалните контакти също се дължи и на това, че БАЗА е част от мрежа от награди в повече от десет страни в Централна и Източна Европа (YVAA), които функционират на подобен принцип.

В България БАЗА съществува от 2008 г., когато е инициирана от Мария Василева и основана от Института за съвременно изкуство – София. Носителите на наградата имат възможност и за самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София след приключване на техните резиденции. Партньор на проекта е Софийска градска художествена галерия, предоставяща пространство и сътрудничество по провеждането на изложбата на номинираните. Куратор на изложбата е Даниела Радева.

Носители на наградата БАЗА до сега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013) и Зоран Георгиев (2014).

Членовете на журито за 2015 г. са: Галина Димитрова-Димова (куратор), Ивана Ненчева (художник), Весела Ножарова (куратор), Диана Попова (критик), Сашо Стоицов (художник). През последните три години във втория етап на журирането участва и американски куратор, стипендиант на Фондация Вилчек. Тази година това е Бошко Бошкович - историк на изкуството и куратор, програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк.


КОЙ КОЙ Е?
                                                              
Стела Василева
е родена през 1983 г. в Ловеч. През 2006 завършва „Стенопис“ в НХА. От 2010 до 2015 реализира шест самостоятелни изложби. Носител е на Наградата „Гауденц Б. Руф” за млад автор (2010) и Първа награда за живопис от Национален конкурс за млади художници, критици и куратори на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” (2009). Работи живопис, инсталация, обект, фотография. Номинирана е за БАЗА през 2013 г. Живее в София.

Владислав Георгиев е роден през 1979 г. в София. През 2006 завършва „Интериорен дизайн“ в University of Applied Sciences, Розенхайм, Германия. Има опит в областта на реставрацията и модния дизайн. Основател е на модния лейбъл Nefela Bags. От 2008 до 2014 организира  единадесет самостоятелни изложби в София, Мюнхен и Берлин. Работи рисунки, обекти и инсталации. Живее в София.

Кристина Иробалиева е родена през 1982 г. в София. През 2006 завършва Висшата школа за изящни изкуства „Вила Арсон“, Ница. През 2007 и 2008 специализира в Женевския университет за изкуство и дизайн. Работи живопис и инсталация. Има три самостоятелни изложби в Париж и Женева. Живее в Женева.

Павел Лефтеров е роден през 1994 г. в София. От 2013 г. учи „Изящни изкуства“ в Университета по изкуства Лондон – Уимбълдънски колеж по изкуства. През 2010 е носител на награда за академична рисунка от Министерството на културата на България. Номиниран е за БАЗА през 2012 г. Работи предимно живопис. Живее в Лондон и София.

Десислава Унгер е родена през 1980 г. в София. През 2005 завършва „Живопис“ в НХА, а през 2010 „Графика“ в Университета по приложни изкуства във Виена. От 2010 до 2014 организира осем самостоятелни изложби в Австрия и България. През 2005 и 2006 получава награди от Национален конкурс за млади художници, критици и куратори на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. Работи графика и рисунка. Живее във Виена.  

Александра Чаушова е родена през 1985 г. в София. През 2009 г. завършва „Графика“ в НХА. През 2012 специализира „Живопис“ в Художествената академия в Дюселдорф. От 2012 г. е докторант по „Art and art sciences“ в Свободния университет в Брюксел. През 2011 г. получава награда от Фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. Работи предимно рисунки и обекти. Живее в Брюксел.

 

информация: Организаторите

 


 

редактор: Христина Мирчева